Tüntettek a tanárokért, dulakodásba torkollott a kordonbontás a karmelitánál

A randalírozók között volt Hadházy Ákos, a momentumos Gelencsér Ferenc és Lőcsei Lajos is, akiket a rendőrök kézben cipeltek ki a tömegből.

2023. 04. 24. 16:15
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Agresszívan léptek fel a rendőrökkel szemben

A történtekről a rendőrség is beszámolt. A Police.hu-n olvasható jelentés szerint be nem jelentett gyűlést tartottak április 24-én kora este a karmelita kolostornál. Miután a gyűlés több résztvevője agresszívan lépett fel a rendőrökkel szemben, az egyenruhások a rendőrségről szóló törvény alapján vegyi eszközt alkalmaztak.

Dulakodás a karmelita kolostornál 

Az Index beszámolója szerint a tüntetők megérkeztek a karmelita kolostorhoz, ahol egy rögtönzött kordonbontásra is sor került. A kordonbontás végül dulakodásba torkollott, a rendőröknek könnygázt kellett bevetniük. A randalírozók között volt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, a momentumos Gelencsér Ferenc és Lőcsei Lajos is. A kordonbontás következtében Hadházy Ákos rosszul lett, orvosi ellátást ugyanakkor nem kért, pedig mentőt is hívtak hozzá. A rendőrök őt és más politikusokat, köztük Lőcsei Lajost és Gelencsér Ferencet is kézben cipelték ki a tömegből.

A dulakodás után a tüntetők még a karmelita kolostor előtt maradtak, Hadházy Ákos pedig beszédet mondott. A független országgyűlési képviselő közölte: újra és újra le fogják bontani a kordont, az ugyanis a hazugság jelképe. Hadházy Ákos után az MSZP-s Komjáthi Imre is felszólalt, aki egyenesen kijelentette: „Orbán, menj a büdös francba".

Kilenc óra előtt néhány perccel véget ért a tüntetés.

Pankotai Lili ismét színre lépett 

A PDSZ elnökének beszéde után Pankotai Lili ment fel a színpadra. Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja azt hangoztatta: ha a tanárok nem tüntethetnek, akkor a diákok fognak, majd felszólította a résztvevőket, hogy vonuljanak a karmelita kolostorhoz.

Az EP is a magyar a törvénytervezet miatt aggódik 

Az egyik szervező, az Adom Diákmozgalom elnökének beszéde után – aki a sztrájk folytatására buzdított – felszólalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is. Nagy Erzsébet beszámolt arról a levélről, amelyben az Európai Parlament frakcióvezetői fejezik ki aggodalmukat a státusztörvény tervezete miatt. Az elnök ugyanakkor kijelentette: ők is azt kérik, hogy vonják vissza a tervezetet, és helyette olyan jogszabályokkal álljanak elő, ami megfelel az uniós vállalásoknak. Nagy Erzsébet továbbá úgy látja egyelőre nem az oktatás javítása a cél, a belügyminiszter inkább a tanárok megregulázására koncentrál.  „Pintér úr, szíveskedjék távozni, ez nem csak egy üres szólam” – húzta alá. 

Megérkeztek a tüntetők a Belügyminisztériumhoz

A néhány száz fős tömeg fél hat után megérkezett a Belügyminisztériumhoz, ahol egy kis színpad volt felállítva. A tömeg Pintér Sándor belügyminiszter nevét skandálta, és azt kiabálták, hogy a státustörvény nem más, mint egy bosszútörvény. 

A Párbeszéd két társelnöke, Tordai Bence és Szabó Rebeka szintén a demonstrálók között volt, de Pankotai Lili, az október 23-i oktatási tüntetésen trágárkodó diáklány is részt vett a tüntetésen.

 

Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

Folytatódik a pedagógusok tüntetése 

A reggeli ülősztrájk után Le a bosszútörvénnyel! Le az elnyomással! címmel délután négy órától tovább tüntettek a státustörvény bevezetése ellen.

 A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett demonstrációra 16–17 óra között gyülekeztek a budapesti Kálvin téren, ahonnan – a Kecskeméti utca–Egyetem tér–Károlyi utca–Ferenciek tere–Kígyó utca–Piarista utca–Március 15. tér–Apáczai Csere János utca–Vigadó–Eötvös tér–Széchenyi István tér útvonalon – ismételten  Belügyminisztérium épületéhez vonultak. 

Fotó: Kurucz Árpád

Miként lapunk is beszámolt róla, hétfőn országszerte sztrájkolnak a közoktatásban és a szakképzésben dolgozó pedagógusok, tiltakozva a státustörvény ellen. A Belügyminisztérium elé 0. óra az oktatásért címmel civilek szerveztek ülősztrájkot reggel fél nyolcra. 

Az Origó információi szerint a ma reggeli, be nem jelentett akciót Horgas Péter, a Soros-féle Főnix Mozgalom alapítója szervezte, akinek semmi köze az oktatáshoz.

 Horgas a Soros-hálózathoz kötődő politikai aktivista, aki mérsékelten sikeres színházi pályáját otthagyva politikai akciókat kezdett szervezni.

Borítókép: Tüntetők a Belügyminisztériumnál (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.