Magyar bankvezetőt tettek szankciós listára az amerikaiak

Több mint ötven intézményre és személyre, köztük a Nemzetközi Beruházási Bank magyar alelnökére vet ki szankciókat Washington − jelentette be David Pressman. A dollármédia híreszteléseivel ellentétben egyetlen kormánytag vagy kormánypárti politikus sem került fel az amerikai szankciós listára. David Pressman a Magyar Nemzet kérdésére elárulta, miért hívta meg Gyöngyösi Mártont a nagykövetségen tartott széderestre.

Magyar Nemzet
2023. 04. 12. 16:30
null
David Pressman, US Ambassador to Hungary, addresses a press conference at their embassy building in Budapest, Hungary on April 12, 2023. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 50 intézményre és személyre vet ki szankciókat Washington annak érdekében, hogy korlátozza Oroszország hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerhez

− jelentette be David Pressman budapesti amerikai nagykövet szerdán. Az intézmények között szerepel a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) és annak három fő tisztviselője, közöttük Laszlóczki Imre. Laszlóczki korábban Kazahsztánban és Azerbajdzsánban volt magyar nagykövet. Szintén szerepel a szankciós listán az orosz állampolgárságú Georgij Nugzarovics Potapov, az IBB kormányzótanácsának elnökhelyettese.

A nagykövet elmondta, a bank székhelyét 2019-ben tették át Moszkvából Budapestre, Washington már sokszor jelezte aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a Kreml által finanszírozott platform jelenléte veszélyt jelent az európai országokra, a magyar kormány ezeket az aggodalmakat azonban elutasította.  

Aggodalommal tölt el minket, hogy a magyar kormány továbbra is mély és erős kapcsolatokat ápol Oroszországgal

− fogalmazott Pressman. Hozzátette, az oroszokkal való szoros gazdasági együttműködés az orosz hadigépezetet táplálja, és veszélyezteti a transzatlanti szövetség biztonságát.

A nagykövet ugyanakkor kiemelte, Washington számára fontos a Magyarországgal folytatott jó együttműködés, és az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy a kapcsolatokat jó irányba mozdítsák el.

Gyöngyösi tisztára mosása

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Pressman elmondta, Gyöngyösi Márton azért kapott meghívást a nagykövetségen tartott széderestre korábbi antiszemita kijelentéseinek ellenére, 

mivel fontos számukra a különböző véleményen lévő és beállítottságú magyarokkal folytatott párbeszéd, még azokkal is, akikkel nem értenek egyet.

A nagykövet hozzátette, Gyöngyösi múltbeli kijelentései éppen ezért nem akadályai, de éppen indokai voltak meghívásának. Pressman hangsúlyozta, a jobbikos politikus azóta már megbánta kijelentéseit, most pedig „kipában, a leszbikus, homoszexuális és zsidó közösség tagjainak társaságában foglalt helyet asztalánál”.

Gyöngyösi Márton néhány éve még szélsőjobboldali, oroszbarát politikát képviselt aktívan. Még országgyűlési képviselőként arról szónokolt a parlamentben, hogy 

pont itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.

Gyöngyösi emellett 2015-ben megfigyelőként vett részt a Krím elcsatolását legitimálandó népszavazáson. Az akkori Gyöngyösi Márton úgy vélte, hogy Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaiért vívott küzdelemben, a referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségére, mert a népek önrendelkezését, az emberi és kisebbségi jogokat csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják.

Nyomásgyakorlás

Mint ismert, David Pressman nagykövet 2022. augusztus 8-án tett hivatali esküt az Egyesült Államok magyarországi nagyköveteként. David Pressman már kongresszusi meghallgatásán 2022 nyarán azt mondta: „Magyarországon valós veszélyek leselkednek a demokráciára. Aggasztó trendek feszülnek az emberi jogok, a sajtószabadság és a jogállamiság ellen.”

 A diplomata akkor ígéretet tett, hogy megbízatása során védelmezni fogja az alapvető jogokat és a transzatlanti értékeket.

Tavaly októberben a nagykövet egy videót publikált a közösségi oldalán, amelyben a David Pressman vezette képviselet kvíznek álcázott állításokban nevezett Nyugat- és Amerika-ellenesnek magyar politikusokat, kutatókat, újságírókat és szerkesztőket, utóbbiakat nemes egyszerűséggel „kormány által finanszírozott kommentátoroknak” nevezve. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség akkor kiállt a vélemény szabadsága és a szabad újságírás mellett, és visszautasította, hogy munkáját végző újságírókat, sőt egész szerkesztőségeket bélyegezzenek meg. 

Idén februárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter üzent David Pressman budapesti amerikai nagykövetnek. 

Pressman egy írásában ugyanis sérelmezte, hogy bár a magyar kormány politikai vezetői gyakran beszélnek az ukrajnai béke előmozdításáról, továbbra is a Vlagyimir Putyin által támogatott nézeteket hangoztatják. – Teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mivel semmi köze nincsen hozzá, nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe – reagált Szijjártó Péter David Pressman felvetésére. 

Úgy fogalmazott: a magyar emberek eldöntik, a kormány jól dolgozik-e vagy sem, és a következő parlamenti választáson erről ítéletet mondanak, hasonlóan az elmúlt évekhez. Érdemes megemlíteni:

a magyar kormány több nemzetközi ügyben is olyan álláspontot képvisel, amely elsősorban az ország érdekeit tartja szem előtt. 

Ez így volt a globális minimumadó kapcsán is, amelyet végül azért nem akadályoztunk meg, mert hazánk elérte, hogy nálunk az iparűzési adót is beleszámítsák a teherbe. Ennek ellenére Amerika mégis felmondta a Magyarországgal kötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. A Századvég szerint politikai nyomásgyakorlás áll a háttérben.

 

Republikánusok: Amerika ennél jobbat érdemel

David Pressman kijelentéseire reagált a Twitter-oldalán Tom Cotton republikánus politikus is, aki úgy fogalmazott: „Nagykövetünk feladata Amerika érdekeinek előmozdítása és a NATO-szövetséges Magyarországgal való kapcsolat erősítése, nem pedig az, hogy a vezetőire mutogasson, csak mert azok nem osztják az ő liberális érzékenységét.”

Amerika jobbat érdemel a diplomatáitól 

– zárta a bejegyzését Tom Cotton szenátor.

Borítókép: David Pressman (Fotó: AFP/Attila Kisbenedek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.