Fenyő-gyilkosság: Portik megnevezte a rendőröket, akik Gyárfáshoz küldték

Portik Tamás állítja: az egykori bűnözői mentora, néhai Drobilich Gábor mellett néha Kiss Ernő, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság főigazgatója, valamint Kovács Lajos ezredes és Zsótér Ferenc alezredes küldte Gyárfás Tamáshoz azzal, hogy mondassa ki vele: köze volt Fenyő János meggyilkolásához és vegye fel titokban mindezt.

2023. 05. 02. 17:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portik Tamás ma azt állította a Fenyő-gyilkosság miatt ellene és Gyárfás Tamás ellen zajló tárgyaláson: az egykori bűnözői mentora, néhai Drobilich Gábor mellett néhai Kiss Ernő, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság főigazgatója, valamint Kovács Lajos ezredes és Zsótér Ferenc alezredes küldte Gyárfás Tamáshoz azzal, hogy mondassa ki vele, köze volt Fenyő János meggyilkolásához és vegye fel titokban mindezt.

A két rendőr főtiszt, Kovács Lajos és Zsótér Ferenc ma ismét tanúskodott, így első kézből cáfolhatták Portik állítását.

Ám nézzük a mai tárgyalást időrendben. Kisebb botránnyal indult ma a Fenyő-gyilkosság miatt zajló per bizonyítási eljárása, miután Portik Tamást nem sikerült a Kozma utcai börtön- és fegyház egyik termébe időre előállítani. 

Portik Tamást biztonsági okokból a börtönből kapcsolják a tárgyalásra. Fotó: a szerző

Biztonsági okokból Portikot már hónapok óta a bv.-ből kapcsolják zárt hírközlési rendszeren a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe, így történt ez ma is. A tárgyalás kezdete fél 9-re volt kitűzve, ám Portik még 23 perc múlva is kék műanyag zacskókban hordta be a cellányi szobába a nyomozati iratokat, állítólagos bizonyítékait és újságcikkeket, és arra hivatkozott, sok irata van, és a védekezéshez valamennyire szüksége van. Póta Péter bíró megelégelte a történteket és felszólította Portik bv.-s őrét, hogy közölje parancsnokával, még ma igazoló jelentést vár tőle a késedelem okáról.

 

Eközben egy tanú, ígérte ellenére, ismét „elfelejtett” eljönni a tárgyalásra, őt megpróbálták utolérni e-mailben, sikertelenül. Így ha csütörtökre sem kerül elő, a rendőrségi vallomását fogják felolvasni.

Hiányos emlékezetű nyomozó

Ezután került sor Zsótér Ferencre, aki saját bevallása szerint volt alezredes, mint mondta, lehetetlenné tették a rendőrségen és 2020-tól már nem rendőr. Ő közel tíz éven át, 2008-ig nyomozott a Fenyő-gyilkosság ügyében. Február 7-én már tanúvallomást tett, ám akkor Gyárfás Tamás nem tudta feltenni a kérdéseit, amit ma pótolhatott, és Zsótér néhány, korábbi válaszára rákérdezett.

Az gyorsan kiderült, hogy a tanú homályos emlékezetű, az évek múlására hivatkozva a legtöbb kérdésre azt válaszolta: nem emlékszik rá. Azt többször hangsúlyozta, ő, mint Kovács Lajos ezredes beosztottja és kollégái felderítő munkát végeztek, az eközben felmerülő ellentmondások feloldása nem az ő feladatuk volt, és nem is ők vitték aztán az ügyet vádra, hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda egy másik egysége.

– A legutóbbi tárgyaláson ön azt mondta: nem tudott arról, hogy Fenyő János és Gyárfás Tamás 1997. december 16-án ügyvédjeik révén írásban megállapodást kötöttek, minden vitás ügyüket lezárták. Tíz év nyomozás nem volt elég arra, hogy erről tudomást szerezzen? – kérdezte Gyárfás. A nemleges válasz után arra kért választ: Zsótér számára mi támasztotta alá, hogy Fenyő és Gyárfás békekötése csak látszólagos volt, hiszen a megállapodáson kívül, 1997 februárjában nyilvánosan kezet fogtak, a Népszavában Gyárfással szemben megszűntek a támadások. A nyomozó februárban azt mondta: „A VICO igazgatósági tagjai közül neki többen is azt mondták, Fenyő Jánosra jellemző volt: attól még, hogy valakivel kezet fogott, másképp cselekedett… Ez látszatbéke volt. Fenyő személyiségéből ez jött le.” Ma pedig azt válaszolta: „Fenyő nem hagyta abba a Gyárfás ellen irányuló támadásokat. Fenyő támadott, maga meg védekezett.”

Zsótér – csakúgy, mint Kovács Lajos ezredes – februárban elismerte, hogy számukra már közvetlenül a gyilkosság után Gyárfás Tamás volt a potenciális felbujtó. Ennek alátámasztására keresték a bizonyítékokat. Gyárfás erre kérdezte: „Nem merült fel bennük, hogy fordítva, a tények alapján keressék a felbújtót?”

 

Még 2019. április 17-én, az NNI-ben zajlott tanúkihallgatáson Zsótér Ferenc – Kovács Lajossal egybehangzóan – arról beszélt: Kiss Tibor Zsolt, a Gyárfáshoz kapcsolódó úgynevezett kaposvári ügy elsőrendű vádlottja annak idején nem tudta eldönteni, hogy vajon Fenyő, vagy Gyárfás verette meg annak érdekében, hogy tegyen Gyárfás ellen vallomást. A tárgyaláson Gyárfás védője Zamecsnik Péternek arra a kérdésére, hogy Zsótér Ferenc ezt honnan vette, szó szerint azt a választ kapta: „Valószínűleg újságírói történet lehetett.”

Gyárfás felvetette, hogy gyilkossági ügyekben egy tekintélyes rendőr vallomása épülhet-e efféle hallomásokra?

 

Ingatlancsere

A február 7-i tárgyaláson Zamecsnik Péter felidézte azt, amit Portik Tamás közölt Zsótér Ferenccel, és amiről a nyomozó 2006. június 20-án jelentést is írt. Portik elmondta neki: a Gyárfás Tamással 2004. augusztus 11-én kötött ingatlancsere számára mennyire előnytelen volt. Ő egy 500–700 milliót érő ingatlant adott egy mindössze 200 milliósért cserébe. Az ügyvéd felvetette, ha Portik tett szolgálatot Gyárfásnak, akkor neki kellett volna jobban járnia. Zsótér februárban azt felelte, hogy Portik állítása „nem biztos, hogy hiteles volt”.

Gyárfás ma arról kérdezte a nyomozót, hogy ha kétségei voltak, akkor megnézte-e, felértékeltette-e a két ingatlant? „Nem” – felelte  a tanú.

Gyárfás Tamás a törvényszék folyosóján. Fotó: Kurucz Árpád

Ma is felmerült, hogy az 1993. évi, a W.A.M. Design Centerben tett látogatásukat követően Zsótér és Kovács Lajos miért vélte azt, hogy Gyárfás az ott vásárolt bútorokkal fizetett Portik Tamásnak a Fenyő-gyilkosságért, mint ahogy az egy rendőri jelentésben szerepel. Gyárfás és Portik ekkor még nem is ismerte egymást, Fenyő Jánost pedig 1998. február 11-én ölték meg.

Gyárfás fotója

Zsótér Ferenc februárban nem cáfolta Riskó Juditnak, Portik élettársa édesanyjának az állítását, hogy 2005-ben, amikor Kovács Lajos őt kihallgatta, Gyárfás arcképe a rendőrségen kint volt a falon. A védelem kérdésére Zsótér azt mondta: „Szerintem ezt semmi sem tiltja.” Ma arról beszélt az egykori nyomozó, hogy az ő irodájában biztosan nem volt kint sem Gyárfás, sem más gyanúsított fotója, ellenben az áldozatok képét mindig kirakta, hogy ezzel is hajtsa magát a gyilkos mielőbbi elfogására.

Február 7-én Zsótér Ferenc arról is beszélt, hogy ő nem nézte meg Fenyő pszichológus barátjának, Perczel Tamásnak a Számvetés című filmjét. A film alapján Kovács Lajos osztályvezető 2006. június 1-jén jelentésében vezetőinek kizárólag Fenyő János és Gyárfás Tamás szembenállásáról írt, Fenyő más haragosairól, például Princz Gáborról említést sem tesz, pedig Perczel a többi haragosról is beszámolt. Zsótér Ferenc ma már azt mondta: „Láttam a filmet.”

Eredménytelen szembesítés

Rövid szünet után  Póta Péter bíró szembesítette Kovács Lajost Vajtó Lajossal, aki az NNI-ben tett tanúvallomásában azt állította, megölése előtt két-három nappal Fenyő János meghívta őt az irodájába, és ügyvédjével, Óvári Győzővel behozatta a Gyárfás Tamást is érintő kaposvári tárgyalásnak általuk megszerzett állítólagos ítéletét. Az NNI-ben már közölték Vajtóval, hogy ő nem néhány nappal, hanem 1998. január 12-én, tehát egy hónappal korábban járt a VICO Rt. székházában. Ítélet egyébként sem lehetett, mert a tárgyalás még csak a felénél tartott. Óvári Győző korábban már közölte a tárgyaláson, hogy Vajtó története képtelenség. Vajtó korábban arról is beszélt, hogy az Óváritól kapott ítéletet Kovács Lajosnak átadta. A szembesítésük ma nem járt eredménnyel, Kovács nem emlékezett arra, hogy ilyen dokumentumot kapott volna.

A tárgyalás csütörtökön védett tanú kihallgatásával folytatódik.

Borítókép: 1998. február 11., Fenyő János holttestét elszállítják a helyszínről (Fotó: Archív felvétel)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.