Eldőlt: november 14-én ítélet a Fenyő-gyilkosság ügyében

A Fenyő-gyilkosság miatt zajló perben ma két lényeges dolog történt. Az MSZP volt karitatív vezetője, Dósa I. András kihallgatása során kiderült: egyetlen Portik Tamás által titokban rögzített hanganyagban sem szerepel az a bizonyítékként kezelt mondat, hogy „letettük a fenyőfát”. Póta Péter bíró közölte: november 14-én kerülhet sor az ítélet kihirdetésére.

2023. 04. 27. 17:54
null
Budapest, fővárosi Bíróság. Gyárfás Tamás pere. Ügyvéd Zamecsnik Péter, tanu Kovács Lajos (csíkos ingben) Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fenyő János meggyilkoltatása miatt Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen zajló per befejezése a Fővárosi Törvényszéken már látható közelségbe került. 

A mai bizonyítási eljárás végén Póta Péter közölte: amennyiben tartani tudják az ütemtervet, november 14-én kerülhet sor az ítélet kihirdetésére. 

Póta Péter bíró (Fotó: Origo)

Addig jövő héten két tárgyalási napon még tanukat hallgatnak meg, júliusban három tárgyalási napon sor kerülhet az ügyésznő vádbeszédére és Portik Tamás védőjének két napra tervezett perbeszédére, októberben Zamecsnik Péter, Gyárfás Tamás védője háromnapos perbeszédet mond, a vádlottak szólhatnak még utolsó szó jogán, majd novemberben Póta Péter kihirdeti az elsőfokú ítéletet.

Ami – borítékolhatóan – nem jogerős lesz, hiszen bármilyen ítélet is születik, vagy a vád, vagy a védelmek fellebbezni fognak, így 2024-ben, öt évvel az elsőfokú eljárás kezdete után folytatódik majd az ügy tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán.

Egy bizonyíték, ami nincs

A mai tárgyaláson még egy kérdés eldőlni látszott, méghozzá Gyárfás Tamás számára kedvezően.

A Nemzeti Nyomozó Iroda egyik vezetője jelentésben leírta korábban, hogy a Gyárfás Tamás és Portik Tamás között 2003–2004-ben zajlott beszélgetések során elhangzott egyebek mellett Portik szájából, „letettük a fenyőfát”, ami a nyomozók számára azt jelenthette, Portik ezzel arra utalt, hogy Gyárfás felbujtására Portik megölette Fenyő Jánost. Csakhogy az NNI-jelentésen kívül ennek nincs nyoma. 

A Gyárfás–Portik beszélgetéseket Portik titokban felvette, a hanghordozók pedig kalandos utat bejárva a Farkasréti temetőből kerültek elő a nyomozás során. Ezeken a hanghordozókon azonban nem hallható a „letettük a fenyőfát” mondatrész.

Ma Dósa I. András, az MSZP volt karitatív tagozatvezetője, a Gyárfás Tamást 2017-ben megzsaroló társaság egyik tagja tett tanúvallomást. Elmondta, hogy a Gyárfás Tamás és Portik Tamás között zajlott beszélgetések hanganyagát kitől kapta meg ruhákba varrva megőrzésre, valamint hogy Kölnbe vitte azokat az ottani lakására. Amikor végül egy társával – az 1. számú védett tanúval, aki ma kimentette magát a bírósági meghallgatása alól – meghallgatták a szalagokat, rájöttek, hogy azok sokat érhetnek. Előbb Bécsbe vitték, egy pályaudvar csomagmegőrzőjébe, majd innen vitték tovább Budapestre, a Farkasréti temetőbe, ahol eldugták. 

A felvételeket úgy hasznosították, hogy az azokon elhangzottakból Dósa és társa állították össze a szövegkörnyezetéből kiragadott részletekkel azt az ötoldalas irományt, amelyet 2017. szeptember 27-én egy férfi átadott Gyárfás Tamásnak azzal a szándékkal, hogy „pénzt csináljon belőle”. Azaz meg akarták zsarolni Gyárfást.

Dósa ma nem emlékezett arra, hogy a 2017. szeptember 17-én az irományt kézbesítő küldönc Gyárfás Tamással közölte: ha nem azt teszi, mint amit várnak tőle, abból „katasztrófa” lesz. Gyárfás ekkor azt kérte a küldönctől, hogy amit neki hozott, azt vigye a rendőrségre. 

A küldönc nem ment a rendőrségre. Gyárfás – mint azt a perben korábban már el is mondta – félt a zsaroló bűnözők bosszújától, és csak két hónapos vívódás után maga vitte be a rendőrségre az ötoldalas irományt az időközben az otthona levélszekrényébe bedobott egy, a hanganyagokból összevágott Sony kazettával együtt. 

Dósa az NNI-ben tett vallomása során azt mondta: a kazettát ő dobatta be Gyárfás otthonának levélszekrényébe. Ma pedig határozottan kijelentette, hogy ő nem készített kazettát, nem dobatott be semmit, majd az ügyvédi kérdések után már derengett  neki valami.

Ki volt a küldönc?

A küldönc személye körül némi kétely támadt, hiszen mint az kiderült, az ügyben 4-es számú védett tanúként szereplő személy azt állítja, ő volt a küldönc, 2017. szeptember 17-én ő adta át Gyárfás Tamásnak Dósa küldeményét. 

Kiderült azonban, hogy a 4-es számú tanúnak igencsak hiányosak az ismeretei. Így kétséges, hogy ő járt volna Gyárfásnál valaha is.

A 4-es számú tanú állította, Gyárfásnak egy oldalnyi irományt adott át, valójában ötöt. Azt is állította, az irományban 3–5 idézet lehetett, valójában több mint félszáz volt. Gyárfás nem ismerte fel a 4. számú tanúban a küldöncöt, megkérdezte tőle, hogy mitől nőtt meg ennyire a haja, hiszen legutóbb csak néhány szál volt. Kijelentette, a 4. számú tanút életében most látja először. Póta Péter bíró a rendőrségtől bekérte a Gyárfás Tamás és felesége által beazonosított küldönc fotóját. A két férfi még csak nem is hasonlít egymásra.

A 4. számú tanú korábbi zavaros vallomása is azt igazolta, hogy nem ő járt Gyárfásnál. Ennek ellenére azt állította, Dósáék azért őt kérték fel küldöncnek, mert még 1997-ben egyszer már egy számára is homályos üzenetet adott át Gyárfás Tamásnak: „A dolgok realizálódni fognak”. Ekkor bizonyos Horváth Tamás szavait tolmácsolt, ez azonban álnév. Az ügyésznő és a bíró is rákérdezett, Dósa tudott-e arról, hogy a 4. számú tanú 1997-ben is találkozott volna Gyárfás Tamással. Dósa egybehangzóan felelte, ilyenről nem tudott. 

A Portik Tamás által rögzített hat felvételt a bíróság korábban már nyilvánosan meghallgatta. Ezekben Portik azt akarta minden áron Gyárfás Tamással kimondatni, hogy Fenyő meggyilkoltatására felkérést kapott tőle. A próbálkozásai azonban nem jártak sikerrel.

Zamecsnik Péter ügyvéd a tárgyaláson leszögezte, a védelem, de a vádhatóság számára is a Fenyő-gyilkosság vonatkozásában végtére is teljesen közömbös, hogy Gyárfást 2017 szeptemberében ki kereste meg. 

Kizárólag annak van jelentősége: Dósáék elmondásuk szerint azért küldték a 4. számú tanút Gyárfás Tamáshoz, hogy egy hamis, új információt beágyazzanak a történetbe.

Portik Tamást zárt hírközlési láncon át kapcsolták a tárgyalóterembe (Fotó: a szerző)

Portik Tamás egyébként kijelentette, hogy Gyárfás Tamásnak ő nem üzent semmit.

Egy bizonyíték, ami nincs

Zamecsnik Péter ügyvéd Dósa I. Andrástól megkérdezte: az irományukban és az általuk készített Sony kazettán rögzített felvételen szerepel-e olyan szöveg, hogy „letettük a fenyőfát”. Dósa határozott „nem”-mel válaszolt. 

Emlékeztetőül: a Gyárfás Tamás őrizetbevételét megelőző, 2018. január 6-i rendőrségi jelentés szerint – mint a gyilkosság mellet szóló hangsúlyos érv – a „letettük a fenyőfát” szóösszetétel kiemelten szerepelt a szövegben. Mintha Portik Tamás ezt mondta volna Gyárfás Tamásnak, ezzel jelezve, hogy eleget tett a gyilkosságra való felkérésnek.

Borítókép: Zamecsnik Péter és Gyárfás Tamás a törvényszék folyosóján (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.