Fenyő-gyilkosság: Kalandos úton keringtek Portik titkos kazettái

Az MSZP volt karitatív tagozatvezetője a Gyárfás Tamás 2017-es megzsarolásához használt titkos hangfelvételekről beszélt ma a bíróságon. A Portik Tamás által titokban rögzített, Gyárfás Tamással folytatott beszélgetések hanganyaga Dósa I. András szerint ruhákba bevarrva került hozzá. Kölnbe vitte, ahonnan aztán előbb Bécsbe szállította, ott berakták egy pályaudvar csomagmegőrzőjébe, végül Budapesten a Farkasréti temetőben rejtették el.

2023. 04. 27. 13:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanúk kihallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János meggyilkoltatása vádjával indult per bizonyítási eljárása. Portik Tamást továbbra is a börtönből kapcsolták zárt hírközlési rendszeren keresztül, biztonsági okok miatt.

Portik Tamás évekkel ezelőtt, amikor még kommandósok vitték a tárgyalásokra (Fotó: Kurucz Árpád )

Elsőként Sz. L.-t hallgatta meg a bíróság szintén zárt hírközlési rendszeren át. A tanú együtt ült 2015-ben a börtönben az azóta Fenyő János meggyilkolásáért és az Aranykéz utcai merényletért jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélt Jozef Roháccsal, aki akkor még előzetes letartóztatásban volt. 

Sz. L. emlékezete szerint Rohác egyszer tévénézés közben meglátta Gyárfás Tamást és kibukott belőle: „Gyárfásnak is bent kellene ülnie, mert az ő keze is benne volt”. Ennyit és nem többet mondott a tanú szerint, a Fenyő-gyilkosságra még csak nem is célzott.

Gyárfás Tamás korábban  a bíróság folyosóján (Fotó: Kurucz Árpád)

 

Ezután Dósa I. András szintén zárt hírközlési rendszeren keresztül jelentkezett tanúvallomásra. A tanú egykor baloldali politikus, az MSZP karitatív tagozatvezetője volt. Régi ismerőse Portik Tamásnak, és részese volt Gyárfás Tamás megzsarolásának 2017-ben, aminek következménye lett aztán a volt sportvezető-médiaszakember őrizetbe vétele, meggyanúsítása, majd vád alá helyezése.

Emlékezetes, hogy egy társaság 2017-ben zsarolni próbálta Gyárfás Tamást a Portik Tamás által titokban felvett, Gyárfással folytatott beszélgetéseikről szóló irománnyal, ám Gyárfás nem engedett a zsarolásnak. 

A nyomozás során azonban előkerült nyolc papírzsáknyi hangfelvétel a főváros különböző pontjain, mind Portik titokban folytatott beszélgetéseit tartalmazta, ugyanakkor a Gyárfással folytatott beszélgetések hangfelvételei a Farkasréti temetőből kerültek elő.

Dósa most tulajdonképpen a rendőrségen tett két vallomásának úgymond kivonatát mondta el tanúként a bíróságon. 

Dósa a 2000-es években többször is találkozott a vádlott élettársával, Riskó Almával, aki talán 2012-ben egy zsák ruhát vitte el hozzá azzal, hogy őrizze meg, mert nagyon fontosak.  Dósa most azt állítja, hogy 2017-ben, amikor már Kölnben élt, megnézte tüzetesebben a ruhákat, és akkor találta meg köztük a kérdéses kazettákat. Ezeket aztán először a bécsi pályaudvar egyik csomagőrzőjében rejtették el, majd Budapestre, a Farkasréti temetőbe vitték. 

 

Egy magyarázat

 

Az MSZP karitatív tagozatának egykori elnöke gondban lehet az időpontokkal, helyszínekkel és személyekkel. A 2018. december 6-án a Nemzeti Nyomozó Irodában tett vallomásában még arról beszélt,  2017 tavaszán Portik Tamás élettársa, Alma találkozót kért tőle. A vallomás szerint a „randevú” Bécsben, az operaház melletti parkolóházban létre is jött. „Azt mondta nekem, hogy a memóriakártyákon az ő férje, azaz Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélgetése hallható, és ezzel kezdjek valamit […] Nekem az volt az érzésem, […] neki pénzre lenne szüksége […] Alma azt mondta nekem, hogy juttassam el a felvételt a Gyárfásnak, és csináljak belőle pénzt […] Alma konkrét utasítást nem adott, hanem rám bízta az egészet.”

Két nappal később azonban már másként adta elő a történteket a nyomozóknak.

 

Egy másik magyarázat

 

„A korábbi vallomásomban azt mondtam, hogy a Portik Tamás és Gyárfás Tamás közötti beszélgetés hangfelvételeit az Almától kaptam egy bécsi parkolóház mélygarázsában, azonban ez nem volt igaz. […] A memóriakártyákat még valamikor azelőtt kaptam, hogy Portikot becsukták volna, emlékeim szerint úgy, hogy egy zacskóban ruhákat kaptam az Almától, amit a Kázmér úti tartózkodási helyemre hozott el. Azt mondta, hogy őrizzem meg a ruhákat, mert fontos ruhadarabok. […] A ruhákat időközben kivittem Kölnbe, még kb. 2012-ben, és ott is voltak az ottani lakásban […] azért vittem ki Kölnbe, hogy ne legyenek itt, mivel tudtam, hogy Portikhoz köthetőek. 2017-ben elmondtam az S. Gábornak, hogy vannak ezek a dolgok, amiket Portiktól kaptam és ő mondta, hogy nézzük meg, hogy mik azok. […] egy sötétkék kapucnis gyermekdzsekiben, illetve egy gyermekmellényben, a bélésbe bevarrva, különböző helyeken megtaláltuk ezeket a kártyákat. Ott kint belehallgattunk. Rájöttünk, hogy ez egy nagyon sikamlós téma, Portik és Gyárfás beszélgettek rajta. A beszélgetések több témát érintettek, de vannak rajta olyan részek is, amik a Fenyő-ügyre vonatkoztak. Ebből azt szűrtük le, hogy ez egy nagyon értékes felvétel, nemcsak financiális, hanem mindenféle szempontból. Az volt az ötletünk, hogy ezeket a felvételeket el kell adni. Kölnből hazafelé Bécsben, a főpályaudvaron, beraktuk a kártyákat egy csomagmegőrzőbe, mert a Gabi azt mondta, hogy ezzel ő a határon nem jön át. Én egy pár hét múlva kimentem érte, és hazahoztam kocsival. Nem akartam a lakásban tárolni, ezért becsomagoltam őket egy papírtasakba, melyet ragasztószalaggal vízmentessé tettem és külön beraktam egy nejlonba őket, majd a Farkasréti temetőben egy támfalnál elrejtettem és ott tároltam.” - vallotta Dósa I. András 2018. december 8-án a nyomozóknak.

Portik Tamás szerint nem igaz, amiről Dósa beszél, csak kibúvót keres a tartozása megfizetése alól. Kijelentette, élettársától soha nem kaphatta meg a ruhákat.

Mivel vádolják Gyárfást és Portikot?

Gyárfás Tamást azzal vádolja a Fővárosi Főügyészség, hogy előbb megbízta Tasnádi Pétert üzleti ellenfele, Fenyő János megöletésével, aki bár elvállalta a megbízást, de nem hajtotta végre. Ezután a vád szerint Gyárfás Portik Tamást bujtotta fel a Vico tulajdonosának megölésére, amit Portik Jozef Roháccsal végre is hajtatott. Gyárfás Tamás az eljárás során végig, következetesen tagadta, hogy Fenyő János halálát akarta volna. Portik Tamás is tagad.

Borítókép: 1998. február 11-én Budapesten, a II. kerületi Margit utcában délután fél hat körül lelőtték Fenyő Jánost, a Vico Rt. elnök-vezérigazgatóját (Fotó: MTI/Rózsahegyi Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.