Két hét alatt négy-öt mérföldkőről lehet lemaradni

Felfoghatatlan tempóban tör utat magának a mesterséges intelligencia, ami emberi kezdeményezésre egyre többféle tartalom előállítására képes – jelentette ki Tilesch György szakértő és tanácsadó. Úgy vélekedett, a munkaerőpiacon a mesterséges intelligencia miatt csökkenhet nagymértékben az adminisztratív szakemberekre való igény, de egyes IT-szakemberek munkahelye sem tekinthető garantáltnak. Kitért arra is, hogy a technológiai nagyvállalatok milyen stratégiával kívánják megnyerni a mesterséges intelligencia technológia piacán zajló kiélezett versenyt.

2023. 05. 31. 5:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokban számolják a mérföldköveket a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésében – mondta a Magyar Nemzetnek Tilesch György MI-szakértő, aki előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett Ludovika Fesztiválon. A szakember a technológia fejlődésének gyorsaságát személyes példával érzékeltette: 2015 óta kormányok és nagyvállalatok tanácsadója MI-kérdésekben, akkor még években számolták a mérföldköveket, tavaly hónapokban, most pedig már napokban.

– Ha két hétig elmennék szabadságra, négy-öt nagy technológiai mérföldkőről lemaradok ez idő alatt – árulta el. 

Már a hétköznapok része

Mivel sokan keverik az MI-t és a ChatGPT alkalmazást, a szakértő a beszélgetés elején tisztázta: ha egy családfát állítunk fel, akkor van az MI, mint a legnagyobb halmaz, ezen belül létezik a tartalomgeneráló MI, azon belül pedig a nagy nyelvi modellek. – Ezek közül azt hívják ChatGPT-nek, amelyik elsőként vált a fősodor részéve és százmillió felhasználója lett alig pár hét alatt. Ezt a felhasználói visszajelzések alapján akarták jobbá tenni, majd a média segítségével „felrobbant az egész” – magyarázta. 

Hozzátette, a ChatGPT egy nagyon sok gyermekbetegséggel küzdő, de a hasznosság kritériumait már megütő nyelvi modell. Ez volt ugyanis az első olyan generatív MI, ami kézzelfoghatóvá tette az ember számára azt, hogy a mesterséges intelligencia nem a jövő, hanem a jelen.

Az MI hasznossága

Arra a kérdésre, hogy melyek a hasznosság kritériumai, a szakértő azt felelte: ezek a generatív modellek most arra képesek, hogy mindenféle típusú tartalmat tudjanak emberi kezdeményezésre generálni, legyen az szöveg, kép, hang vagy videó. – Az újabb változatokat multimodális modelleknek hívják, ami azt jelenti, hogy párhuzamosan tudnak sokféle tartalmat előállítani vagy bizonyos tartalmakból más típusúakat készítenek, például egy szöveg alapján képet vagy videót. A hasznosság abban látható, akár üzleti környezetben is, hogy számos olyan funkciót képesek ellátni egy adott vállalat életében, ami eddig manualitást és nagyon erős emberi közreműködést igényelt – világított rá a szakértő. Úgy vélte, ha a nyelvet képesek vagyunk matematikai módszerekkel értelmezni és gépi metódusokkal rekreálni, az hihetetlen mennyiségű időt spórol meg egy adott vállalatnak, nagymértékben erősítve a hatékonyságot. 

Tilesch György azt állította: ez azért lényeges, mert közgazdasági értelemben a generatív MI érkezéséig a világ egy termelékenységi válságban volt, azóta viszont „bődületes” számok mérhetők olyan téren, hogy az eszköz hány százalékkal képes üzleti szempontokból segíteni az ember munkáját. – Adminisztratív és döntés-előkészítő funkciókban alig pár hónap alatt 30-50 százalékot tesz egy adminisztratív dolgozó munkájához, és 

jóslata szerint tipikus felhasználási területévé válik az ügyfélszolgálat, ahol jelentősen átértelmeződik az, hol lesz szükség még emberi közreműködőre és mit képes elvinni egy okos és jól társalgó MI, „aki” sosem alszik vagy ideges. 

Kimutatások szerint az MI egy kezdő ügyfélszolgálatost képes felhozni arra a szintre, amit egy hat hónapja dolgozó ügyfélszolgálatos el tud érni – sorolta a döbbenetes fejlődés eredményeit. 

Munkakörök veszélyben

– Az IT-szektor coderei sem érezhetik többé abszolút biztonságban a munkájukat, mert amikor kijöttek a fejlesztők munkáját segítő első kódolási asszisztensek tavaly november környékén, akkor 25 százalékról indult az MI produktivitási hozzájárulása, idén márciusra 50 százalék lett, mostanra pedig 75 százalékot is mondanak az azokat áruló vagy felhasználó vállalatok. Az IBM tett is egy nagy bejelentést arról, hogy adminisztratív és HR-területeken nem vesznek fel új munkaerőt, és úgy számolnak, hogy két éven belül legalább 30 százalékot globálisan le fognak építeni  a HR-esek közül az MI várható térnyerése miatt – vázolta a közeljövőt. 

Tilesch György. Fotó: Egressy Orsolya

A szakember filozófiája az, hogy az MI-vel megjelenik egy élethosszig tartó, folyamatos, személyre szabott tanulási lehetőség. Kifejtette: folytatódni fog a robotikára épülő, jóval bonyolultabb automatizáció, amiről a ChatGPT elterjedése előtt úgy vélték, hogy bizonyos fizikai munkaköröket kiválthat, ám a szoftveralapú MI sokkal könnyebben terjed, mint a komplexebb összetételű robotika. – A tartalomgenerálásra építő szellemi munkakörök kerültek hirtelen veszélybe, amire kevesen számítottak, mert 

ha például képet tud generálni, akkor a dizájnerek vannak bajban, vagy ha a szöveget kell előállítani, akkor az újságírók és a PR-osok gyomra szorulhat össze, nem is beszélve a vállalati döntés-előkészítőkről.

Emellett arról is most már viszonylag sokat lehet olvasni, hogy a nagy streaming-szolgáltatókra nagy mennyiségben töltik fel azokat az MI készítette dalokat, amelyek egy adott zenész stílusát imitálva sok esetben még jobbat is alkotnak – részletezte.

Tilesch György azt állította: az általános mesterséges intelligencia korszakába léptünk be, aminek még nagyon az elején vagyunk. A szűk sávból, amikor az MI csak egytípusú feladatot tudott jól megcsinálni, átléptünk abba a korszakba, hogy kiszélesedett azoknak a feladatoknak a köre, amelyeket egyetlen MI képes elvégezni, de 

attól még messze vagyunk, hogy az emberrel ekvivalens, kognitív képességekkel rendelkező MI-ről beszéljünk.

Egymással versengő tech-gigászok

Arra a kérdésre, hogy az MI piacát kik fogják uralni és mi kell ehhez, a szakértő úgy válaszolt: kevesek kezében fog koncentrálódni, mert nagyon sokba kerül a vezető szerep megszerzése. – Könnyen lehet, hogy a Facebook és a Twitter voltak a történelemben az utolsó cégek, amelyek a nulláról építkezve kategóriameghatározó vállalatként tudták kinőni magukat – fogalmazott. Az MI-ben erre azért nem számít, mert óriási mennyiségű adat kell ahhoz, hogy be lehessen tanítani, továbbá kiterjedt infrastruktúra, ami nagyon keveseknek áll rendelkezésére. Továbbá szükséges maga az a tálentum és az algoritmusokhoz való tömeges hozzáférés, amelyekkel a modelleket képesek előállítani, illetve azok a csatornák is, amelyeken keresztül ez kijut a világba és eljut a fizető felhasználókhoz. 

Kijelentette: jelenleg a Google és a Microsoft vannak „fej fej mellett” piacvezetőként, de az erős MI-laborokkal rendelkező Facebook rájött arra, hogy ők „ezt a meccset nem fogják megnyerni”, ezért nyílt forráskódúvá tettek minden modellt, amin eddig dolgoztak. 

– Ez azt jelenti, hogy mindenki applikációkat tud fejleszteni nagy nyelvi modelleken, a Facebook pedig arra játszik, hogy ezzel hozza hátrányos helyzetbe a zárt platformokat, a Google és a Microsoft stratégiájával ellentétben, amelyek az MI-t beépítik a szoftvereikbe – mutatott rá a szakértő. 

Egy apostol pálfordulása

Kitért arra is, hogy a Google-től néhány héttel ezelőtt távozó egyik MI-alapító atya, Geoffrey Hinton, figyelmeztetett az eszköz veszélyeire annak ellenére, hogy korábban tagadta azokat. 

– Ha megfigyeljük, mit történt azokkal az egykori Google-alkalmazottakkal, akik felemelték a szavukat bizonyos üzleti praktikák és modellek túl korai világra szabadítása kapcsán, akkor az látható: vagy nyomásnak engedve felmondtak, vagy kirúgták őket. 

Hinton arról is beszélt, hogy a technológiákban jelen vannak a bennük rejlő problémák, melyek közül meghatározó a kontroll és az emberi szándékkal való azonosulás kérdése, a már létező modellek elfogultsága és a kiberbiztonság támadhatósága mellett – idézte a tech-apostolt Tilesch György, aki szerint társadalmi problémák is felmerülnek az MI kapcsán, például a szakmák és iparágak eltüntetése. – Hinton majdnem minden szavával egyet tudok érteni, és azért fontos figyelni az ő pálfordulására, mert ekkora hátraarc még nem történt az MI-szakma történetében – zárta gondolatait Tilesch György.

Borítókép: Az egyre fejlettebb technológia egyre több területen veszi át a manualitást és erős emberi közreműködést igénylő feladatokat (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.