235 millió forinttal a számláján zárta a kampányévet a Direkt36

A dollármédiában dolgozni továbbra is kifizetődő – derül ki a Direkt36 beszámolójából, amely szerint a szervezetnek 235 millió forint van a számláján. Ez az összeg szinte kizárólag külföldi adományból származik: a Soros-pénzek mellett érkeztek az Amerikából guruló dollárok is.

Munkatársunktól
2023. 06. 21. 5:20
null
US-IMF-WORLDBANK-ECONOMY-FINANCE Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Direkt36 arra példa, amikor a külföldi finanszírozás egy dollármédiumnál a legváltozatosabb formákban nyilvánul meg – írta az Origó találóan a portálról. A változatos külföldi forrásokból biztosítják az újságírók képzését, az ösztöndíjakat, a szerkesztőség finanszírozását. 

Ezek után talán nem meglepő, hogy 2022-ben az adófizetők nem értékelték nagyra a portál oknyomozó munkáját, összesen nulla forintot ajánlottak fel számukra. 

A vállalkozási tevékenységükből is minimális árbevétel származott, épphogy kétmillió forint fölé nőttek az eladásaik. Ahogy az a dollárbaloldal szervezeteivel lenni szokott, adomány és támogatás annál bőkezűbben érkezett, összesen 85,2 millió forint értékben. A Direkt36 teljes bevétele így 21,8 százalékkal magasabb lett 2022-ben, mint egy évvel korábban. Ami igazán kiugró mértékű, az a portál pénzeszközállománya, amely 235 millió forintra bővült a 2021. év végi 148 millió forintról. Ez majdnem hatvanszázalékos növekedést jelent. 

A Dirket36 nemrég közzétett beszámolójában nem túl bőbeszédű a donorok kilétével kapcsolatban, erre vonatkozó információkat inkább a honlapjukon találunk.

 Jellemzően külföldi szervezetekről van szó: a Foundation for Democracy and Pluralism nevű NGO – melyet a Soros Györggyel, Bajnai Gordonnal és Dobrev Klárával egy körbe tartozó Daniel Sachs alapított – a Partizán YouTube-csatornát is támogatta. Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa (OSF) szintén a partnereik között van, csakúgy, mint a spekuláns szervezetei által támogatott további szervezetek, így a Civitates és a Sigrid Rausing Trust. A további partnereik a Creditexpress Group, a Fritt ORD, az Internews, a Real Reporting Foundation és a Rockefeller Brothers Fund. 

A Direkt36 együttműködik a Global Investigative Journalism Network és az Organized Crime and Corruption Reporting Project nevű nemzetközi médiahálózatokkal, melyekhez szintén érkeznek OSF-es források, illetve gurulnak amerikai dollárok. A társaság munkatársait és tanácsadóit esetenként a tengerentúlon képezték, szerepel köztük korábbi 444-es újságíró, Telex-segítő, klubrádiós riporter, a Transparency International mentoráltja, valamint a tavalyi Transparency-Soma díjat elnyerő Panyi Szabolcs. 

Borítókép: Soros György (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.