időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Csák János: Tűzbe teszem Böjte Csaba atyáért a kezemet!

Magyar Nemzet
2023.06.08. 12:00 2023.06.08. 12:43
Csák János: Tűzbe teszem Böjte Csaba atyáért a kezemet!

A sajtóban zömében spekulációk jelentek meg az Opera vezetőváltása kapcsán − fogalmazott a Mandinernek adott interjújában a kulturális és innovációs miniszter. Szerinte ezeknek a hangoknak nyilván érdekérvényesítés, nyomásgyakorlás is lehetett a céljuk. A miniszter elmondta: kitűnő pályázatok érkeztek be és a szakmai bizottsággal folytatott konzultáció után három súlyponti tényező alapján döntött: az első a jelölt szakmai beágyazottsága a kulturális szféra egészébe, a második, hogy van-e vezetői tapasztalata nagy szervezet irányításában. A harmadik pedig, hogy jártas-e a válságkezelésben.
 
A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarországon részben történelmi okok miatt, részben pedig az utóbbi évek kormányzati szándékából rengeteg pénz ment a kultúrába. − Eltökélten hiszünk abban, hogy a kultúra nemzetfenntartó erő. Rengeteg beruházás történt, jelentősen nőttek a jövedelmek a kulturális szférában. Időközben számos kulturális célú alapítvány jött létre − fogalmazott a miniszter. Hozzátette: 2021-ben a magyar kulturális szféra finanszírozásának 80 százalékát az állam állta. Szerinte ez olyan magas arány, hogy infantilizál. − Hiszen ha az államhoz kell csak menni pénzért, az leszoktat az önálló forrásszerzésről. Ennek következménye a tanult tehetetlenségnek nevezett jelenség. Márpedig a jegyárbevétel növelése is szükséges. Emellett célom, hogy felélesszük a mecenatúrát a kulturális ágazatban − emelte ki Csák János. 

Az interjúban kiemelte, hogy a köznevelésről időről időre beszélni kell, mivel az oktatás minőségbeli színvonala és a szaktanári ellátottság egész Európában nagy gond. 

Szerinte ugyanakkor van okunk reménykedésre, hiszen a felvételi rendszerben életbe léptetett változások következtében idén többen jelentkeztek pedagógusi szakokra, nőtt az óvodapedagógus-, a gyógypedagógus-, az osztott képzésre jelentkezők száma.


A brüsszeli vitákról kifejtette, hogy, amennyire csak lehet, kompromisszumra törekednek, de kiemelte, hogy 

 a gyerekeink védelmében, a bevándorláspolitikában, a béke­pártiságban és a genderkérdésben nincs hova hátrálnunk. Vannak olyan dolgok, amikből nem szabad engednünk, például a természetjogi alapvetésből, hogy van biológiai nemünk.


Böjte Csaba atyához és a személye körüli hullámokról szólva kiemelte: „Tűzbe teszem a kezem érte! Ismerem jól, soha nem járt más a fejében, mint a gyerekek jóléte, azok megsegítése, akiket épp a szüleik, nevelőik löknek el maguktól, azok, akiknek a legjobban kellene szeretniük őket.” Szerinte az, amivel most megpróbálják − mint fogalmazott − bemocskolni Csaba testvért, a legdurvább aljasság, amit el tud képzelni.

 

A teljes cikket a Mandiner oldalán olvashatják.

 

Borítókép: Csák János kulturális és innovációs miniszter (Fotó: Kultúra.hu/Hartyányi Norbert)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.