Elbukhatnak a baloldaliak a 2024-es EP-választáson

Az elmúlt időszak közvélemény-kutatásai azt mutatják, hogy a kormánypártok lehetnek a nagy nyertesei a jövő évi európai parlamenti voksolásnak. A felmérések arra is rámutatnak, hogy a baloldal hatalmas bukást könyvelhet majd el a 2024-es EP-választáson.

2023. 06. 29. 4:54
null
20220315 budapest muegyetem rakpart az ellenzeki felszolalok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aligha fog örömünnepet tartani a baloldal a jövő évi európai parlamenti választások után, mivel az utóbbi időszakban megjelent közvélemény-kutatások szerint a támogatottságuk lényegesen nem változott a tavalyi országgyűlési voksolás óta, amelyen történelmi vereséget szenvedtek. A kormánypártok támogatottsága viszont továbbra is kimagasló, így minden esély megvan arra, hogy a 2024-es EP-választáson a Fidesz–KDNP elsöprő sikert arasson.

EP-választás
Márki-Zay Péter pártja hoppon maradhat a 2024-es EP-választáson. Fotó: Teknős Miklós

Az ellenzéki Me­dián legutóbbi közvélemény-kutatása azt mutatta, hogy a választani tudó biztos szavazók között a Fidesz 49 százalékon áll. A felmérés alapján a baloldalon a legerősebb párt a Demokratikus Koalíció, 14 százalékkal, míg az ötszázalékos bejutási küszöb felett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Momentum, valamint a Mi Hazánk volt. Ugyanakkor nem jutna EP mandátumhoz az egy-egy százalékon álló MSZP és Párbeszéd, valamint Márki-Zay Péter (képünkön) új pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt, illetve a Jakab Péter-féle A Nép Pártján sem, amelyek támogatottsága két-két százalékos.

Nem lenne sikeres ugyanakkor a Jobbik kampánya sem, mivel a Me­dián szerint mind­össze négyszázalékos támogatottságuk van, de az LMP sem tudna képviselőt küldeni az EP-be, miután csak három százalékot mértek a zöldpártnak.

Az ugyancsak baloldali elemzőintézet, a Republikon még májusban hozta napvilágra áprilisi kutatását, amely szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága ezzel szemben stabil, a biztos pártválasztók körében 48, míg a teljes népesség körében 34 százalékos. A felmérés szerint a Gyurcsány-párt támogatottsága a teljes népesség körében két, a pártválasztóknál három százalékpontot zuhant, így 12, illetve 17 százalékon állt. A Momentum támogatottsága épphogy túlszárnyalta a parlamenti küszöböt, mivel a teljes népesség köré­ben öt, míg a pártválasztók közül hét százalék szavazott volna a pártra.

A Republikon felmérése szerint az MSZP három százalékon áll a teljes népesség, öt százalékon a pártválasztók között.

A két zöldpárt közül az LMP három-, illetve négyszázalékos támogatottságú, a Párbeszéd pedig egy- és kétszázalékos. A Jobbik három- és négyszázalékos támogatottságot tudhatott magáé­nak. Az MKKP a teljes népesség körében négy, a pártválasztók körében öt százalékon állt. Mint kiderült, a Mi Hazánkra öt százalék szavazna a teljes lakosság körében, míg a pártválasztók körében nyolc százalékpontos támogatottságúak. Mindezek alapján megállapítható, hogy a jövő évi EP-választáson a Fidesz–KDNP arathat sikert, míg a baloldalon a DK mellett legfeljebb a Momentumnak van esélye arra, hogy mandátumhoz jusson.

Borítókép: Baloldali nagygyűlés (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.