Emelkedhet az ösztöndíj a Kőrösi Csoma Sándor-programban

A diaszpóra részéről a legnagyobb igény cserkészvezetők, néptáncoktatók és magyar idegen nyelvi tanárok iránt mutatkozik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 10. 8:40
Borítókép: Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július első felében megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor-program új pályázatai − közölte Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai helyettes államtitkára a regionális diaszpóraértekezleten pénteken.

A washingtoni magyar nagykövetségen összegyűlt diaszpóravezetőket Szilágyi Péter arról tájékoztatta, hogy a program tavaly, a járványt követően új formában indult újra, ugyanakkor a jelenlegi ösztöndíjidőszak során nem tudták feltölteni a teljes keretet jelentkezőkkel. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy a diaszpóraszervezetek által keresett területekről nem volt megfelelő számú jelentkező. 

A diaszpóra részéről a legnagyobb igény cserkészvezetők, néptáncoktatók és magyar idegen nyelvi tanárok iránt mutatkozik 

− mondta a helyettes államtitkár. Bejelentette, hogy az északi féltekére vonatkozó ösztöndíjidőszak a tervek szerint 2023. október 1-jétől 2024. június 30-ig tart majd, és emelkedhet az ösztöndíj összege.

Online előadásában a politikus hangsúlyozta: a 2010 óta az egyszerűsített honosítási eljárásban részt vett 1,15 millió új magyar állampolgár jelzi, hogy a nemzetpolitika milyen mértékben vált fontossá a magyar kormányzatnak. 

Jóval a pályázati keret felett érkezett igény a világban működő magyar szervezetek részéről a közelmúltban zárult nyílt diaszpórapályázatra, amely idén a Gondoskodó nemzet program részeként jelent meg. A diaszpóra alprogram két céljára összesen 408 pályázat érkezett, amelyek közül 144-et az Egyesült Államokból adtak be.

Egyre többen költöznek haza a diaszpórából

Szilágyi Péter arról is beszélt: 

egyre többen döntenek úgy a diaszpórából, hogy ideiglenesen vagy véglegesen hazaköltöznek Magyarországra.

Letelepedésük megkönnyítése érdekében úgynevezett hazaváró iroda (welcome office) nyílik nekik, ahol egyablakos ügyintézéssel kapnak segítséget a többi között a gyerekek iskolai beiratkozásához, adó- és lakcímkártya ügyintézéséhez, valamint vállalkozás indításához.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén működő diaszpóraszervezetek vezetőit Takács Szabolcs nagykövet köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy a magyar kormány egységes nemzetben gondolkodik.

Takács Szabolcs felhívta a figyelmet, hogy

a legutóbbi egyesült államokbeli népszámláláson mintegy 1,4 millióan vallották magukat magyarnak vagy magyar származásúnak, tehát „a magyar nemzet mintegy tizede az Egyesült Államokban él”.

A magyar kormányzati politika számára az elsődleges a magyar érdekek végrehajtása, amellett, hogy teljesíti a NATO- és EU-tagságból fakadó kötelezettségeit. A diaszpóra szervezetei segítenek a magyar érdekek érvényesítésében − hangsúlyozta a nagykövet.

Lauer Rice Andrea, a Magyar Amerikai Koalíció elnöke, a Diaszpóra Tanács amerikai elnöke a konferencia résztvevőinek küldött videóüzenetében az amerikai magyar diaszpóra előtt álló egyik fontos feladatnak nevezte, hogy gondoskodjon az utánpótlásról, fiatalításról az ’56-osok generációja után. Másik teendőként említette, hogy a magyar közösségekbe minél nagyobb számban bevonják a magyarul nem beszélő, de identitásukat őrző magyarokat is.

Borítókép: Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.