Elemér 2024. február 28.
logo

Kétszázötvenmillió forint landolt a diszkópápa, Vizoviczki László számláján

Pámer Dávid
2023.06.20. 17:03
Kétszázötvenmillió forint landolt a diszkópápa, Vizoviczki László számláján

Visszakapta negyedmilliárdos óvadékát a rendőrök megvesztegetése és költségvetési csalás miatt is elítélt Vizoviczki László. A magyar kriminalisztika történetében egyedülálló összeget évekkel ezelőtt azért fizette ki a diszkócsászár, hogy szabadulhasson a letartóztatásból és az ítéletig házi őrizetben lehessen.

Kétszázötvenmillió forinttal lett gazdagabb a Hajógyári-sziget egykori ura, a jelenleg jogerős szabadságvesztését töltő Vizoviczki László, miután már visszautalták neki a korábban óvadékként befizetett összeget – erősítette meg a Magyar Nemzet értesülését a Fővárosi Ítélőtábla. Vizoviczki óvadéka még 2016 nyarán került bírói letétbe, majd utána az éjszaka császárának is nevezett férfi a letartóztatásból házi őrizetbe került. A rácsok mögé csak azután került vissza, hogy a két jogerős ítélete után megkezdte a rá kiszabott szabadságvesztés letöltését. 

 

Vizoviczki óvadéka azóta is rekord, még a Fenyő-gyilkosság megrendelésével vádolt Gyárfás Tamás is „csak” kétszázmilló forintot fizetett azért, hogy lábáról lekerülhessen a nyomkövető.

 

A magyar alvilág egyik kulcsfiguráját kapcsolták le

Az éjszakai mulatóiról és diszkóiról elhíresült Vizoviczki Lászlóra és bűntársaira 2012. május 31-én hatalmas rendőrségi és ügyészségi razzia közepette csaptak le Budapesten. A Hajógyári-sziget ura mellett elfogtak több, magas beosztású rendőrt is: bilincs kattant a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetője, az NNI speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori irányítója, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetője, valamint a BRFK volt felderítő nyomozója csuklóján is. Az akkori gyanú és a későbbi vád szerint a diszkócsászár milliós összegeket fizetett azért, hogy bűnügyi információkhoz jusson, illetve szórakozóhelyeit ne zargassák „feleslegesen” a hatóságok, konkurensei diszkóit viszont razziákkal lehetetlenítsék el. 

Vizoviczki már a ’90-es évek közepétől a hatóságok célkeresztjében volt, ám sokáig nem talált rajta fogást az igazságszolgáltatás. Vallomás szól arról is, hogy Vizoviczki „karrierje” kezdetén „olajos” pénzekből kezdte kiépíteni a diszkóbirodalmát, amelyhez az anyagi támogatást az alvilág egykori rettegett ura, Portik Tamás adta – igaz, ezt a diszkókirály mindig határozottan visszautasította.

A Vizoviczki elleni nyomozás a rendőrség belső elhárításaként is működő Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF).

A vesztegetéses eljárásban huszonkét vádlott, köztük hét volt rendőrtiszt – öten vezető beosztású volt rendőrfőtisztek –, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő szerepelt. 

Mindent kipakolt a rendőri vezetőkről

A diszkópápa hosszú évek tagadása után végül 2019 őszén a bíróságon a vádiratban felsorolt bizonyítékokat elfogadva beismerte a bűnösségét, így elismerte azt is, hogy rendőröket vesztegetett meg. Mindezekért jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélték. 

 

A rendőri vezetők ügyében azóta már szintén döntés született és első fokon több rendőri vezetőt is hosszú börtönévekre ítélt a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa.

 

Vizoviczki emellett bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt szintén hét évet kapott jogerősen. A vád és az ítélet szerint Vizoviczki László a 2000-s évek közepére több éjszakai szórakozóhelyen szerzett befolyást Budapesten, legális, illetve illegális eszközökkel átvette több mulató, valamint több, a Hajógyári-sziget területén található vendéglátóipari egység üzemeltetését. Az erőszakos, illetve egyéb úton megszerzett diszkók, bárok, mulatók a hatóság által vizsgált, 2010 és 2012 közötti időszakban több száz milliós bevételre tettek szert, azonban Vizoviczki utasítására megtévesztették az adóhatóságot, és a tényleges jövedelemnek csak egy részét vallották be.

Borítókép: Vizoviczki László készül az utolsó szó jogán felszólalására az ellene és 33 társa ellen milliárdos nagyságrendû vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás vádjával indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2017. április 24-én ( Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.