KGBéla amióta igazoltan kém, nem aktív a világhálón

Kovács Béla fizikailag és virtuálisan is eltűnt, amióta jogerősen elítélték az Európai Unió elleni kémkedésért. A Jobbik KGBéla néven emlegetett volt EP-képviselője idén április 23-án azonban Vásárosnaményból jelentkezett be a Facebook-oldalán. Igaz, a közösségi oldal arra is alkalmas, hogy elhitessük másokkal akár azt is, hogy a CIA-központban vagyunk.

2023. 06. 20. 4:50
null
20200923 MN Budapest Budapest Környéki Törvényszék Kovács Béla politikus KGBéla per Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már egy hete, hogy a Budapest Környéki Törvényszék kiadta a Jobbik volt EP-képviselője, Kovács Béla ellen a nemzetközi elfogatóparancsot az Európai Unió intézményei elleni kémkedés miatt. A volt pártjában is csak KGBéla néven emlegetett politikus-közgazdászt 2022. november 22-től csak költségvetési csalás miatt körözték belföldi elfogatóparanccsal

Kovács Béla körözése (Forrás: police.hu)

Kovács Béla a pere nagy részében készséges volt a magyar sajtó munkatársaival. Az elsőfokú, a kémkedés alól őt felmentő ítéletet még személyesen meghallgató Kovács azonban egyszer csak eltűnt. Tőle magától tudjuk, hogy Oroszországba távozott, ahol aztán egy moszkvai klinikán súlyos agyműtéten is átesett. 

Az agyvérzést az ellene folyó büntetőeljárásnak tudta be, és még a műtét után készült fotót is küldött magáról. Nincs okunk kételkedni abban, hogy egészségi állapotáról igazat mondott, abban azonban már lehet kétségünk, hogy nem képezték volna ki az orosz katonai titkosszolgálat (GRU) emberei. 

Mint azt már első fokon a Budapest Környéki Törvényszék bírája is kimondta: Kovács Bélát az orosz nagykövetség állományában szolgáló két GRU-tiszt kiképezte egyebek mellett konspirációra, titkos kapcsolattartásra. Ezt aztán a Kovácsot már az EU intézményei elleni kémkedés miatt is elítélő másodfok, végül a harmadfokon eljáró Kúria is kimondta.

KGBéla pedig pontosan felmérte, hogy elítélése esetén le is tartóztathatják, ezért távozott Moszkvába. Ismert, az EU intézményei elleni kémkedésért és az EU kárára elkövetett költségvetési csalás miatt végül öt évet kapott jogerősen.

Mind a másodfok, mind a Kúrián történő tárgyalás előtt Kovács Béla még váltig állította lapunknak, hogy hazajön bizonyítani az igazát, hogy nem kém és nem is kémkedett. Végül azonban több dolog közbejött: előbb a Covid, majd az agyműtét. Kovács a jogerős ítélet után már nem csak fizikailag tűnt el, hanem virtuálisan is. Nem reagált sem telefonos, sem a világhálón történő megkereséseinkre, pedig korábban még maga jelentkezett, amikor fontos mondandója volt. Mint például az, hogy Moszkvában, a volt egyetemén lett óraadó tanár, és nemzetközi közgazdaságtant oktat a tanítványainak. Arról is beszélt, hogy Kazahsztánban tervez vállalkozásfejlesztésbe fogni.

Azt biztosan tudjuk, hogy a Regnum című, orosz nyelvű gazdaságpolitikai internetes portálnak rendszeresen dolgozott. Főleg magyar gazdasági elemzéseket írt tudományos igénnyel, amiből bevétele is származott. Ám legutolsó bejelentkezése a Regnumon is már csaknem másfél éve, 2022. március 14-én volt, amikor a kárpátaljai magyarok és ruszinok elszakadási törekvéseiről írt történelmi visszatekintéssel erősített elemzést.

Kovács Facebook-oldalán idén két nyomot találtunk, hogy figyeli az oldalt. Április 23-án Vásárosnaményból jelentkezett be, majd május 29-én egy kapcsolata megköszöni, hogy visszajelölte ismerősként. 

Igaz, a közösségi oldal tudvalevően alkalmas arra, hogy bármilyen helyet megadhatunk ott bejelentkezési helyként, akár a CIA langley-i központját is – ahogy azt KGBéla 2022. június 27-én meg is tette. Tudomásunk szerint Kovács soha nem volt a CIA-központban. 

A Pilisben található dácsájában pedig már két éve nem járt, a közösségi médiában csak élettársaként emlegetett Istosina asszony és annak fia pedig hónapok óta nem fordult ott meg, legalábbis a Kovácsot kereső szentendrei rendőrök nem találtak senkit.

Kínos a Jobbiknak

A Jobbik nem reagált Kovács nemzetközi körözésének hírére, kínos számukra KGBéla személye. Gyöngyösi Márton elnök 2022. szeptember végén a Kovács elleni jogerős ítélet meghozatalakor ezt írta a közösségi oldalán: „A Kovács Béla elleni mai jogerős ítélet fényében az a tény, hogy annak idején a Jobbikba beépülhetett és a párt listáján európai parlamenti képviselői helyet szerezhetett, aligha vet jó fényt a Jobbikra és akkori vezetőire.” A Kovács Béla EP-képviselőségének idején erősen oroszbarát politikát szorgalmazó Jobbik elnöke, Vona Gábor pedig 2014-ben azt állította: Kovács Béla nem kém, és nem áll kapcsolatban a titkosszolgálatokkal. „Az EP-választás előtt másfél héttel robbant az újabb »jobbikos botrány«, miszerint Kovács Béla »orosz kém«. Senkinek ne legyenek kétségei, az egész aljas rágalom, ami mögött nyilvánvaló a szándék: így próbálnak minket a kampányban megállítani és a harmadik helyre visszaszorítani” – írta akkor Vona. (G. D.)

Borítókép: Kovács Béla a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében még 2020-ban (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.