Rákkeltőnek nyilváníthatják a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét

Az aszpartám a diétás italok egy részében, rágógumikban, valamint egyes üdítőitalokban is megtalálható.

2023. 06. 30. 14:28
Bottling,Factory,-,Black,Juice,Or,Soft,Drink,Bottling,Line
1063515836 Fotó: DuxX Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) júliusban várhatóan rákkeltőnek fogja nyilvánítani a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét, az aszpartámot, amely a diétás italokban, rágógumikban, valamint egyes üdítőitalokban is megtalálható. 

A JECFA, a WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága is felülvizsgálja az aszpartám használatát, amelynek várhatóan július 14-re lesz eredménye. Az Index összefoglalója szerint mindez azért is érdekes, mivel a JECFA 1981 óta azt állítja, hogy az aszpartám bizonyos mértékig biztonságosan fogyasztható. Meglátásuk szerint egy 60 kilós felnőttnek naponta 12–36 doboz diétás üdítőt kellene meginnia – az italban lévő aszpartám mennyiségétől függően – ahhoz, hogy ártalmas legyen számára. A WHO egyébként már májusban is figyelmeztetett, hogy a cukorpótlók használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén, sem felnőttek, sem gyermekek esetében. Jelezték azt is, hogy mesterséges édesítőszerek felnőtteknél hosszú távon fokozzák a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát. 

A legismertebb magyar energiaital-gyártó cég ugyanakkor közölte: nem az aszpartámot használja a termékeiben, hanem sztíviát, illetve egy különleges, egyedi édesítőszert.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.