Az internet nem felejt! – tanácsokat ad a médiahatóság a gyermekek online biztonságához

2022-ben a 12–20 év közötti fiatalok több mint 66 százaléka már átélt valamilyen zaklatást, s ez évről évre hatványozottan nő.

2023. 07. 04. 14:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A digitális világ egyre jobban eluralja az otthonainkat, amivel foglalkoznunk kell 

– hívta fel a figyelmet a Mobil a családom? címmel indított program újabb pontjának bemutatóján Kis Norbert József. A programvezető emlékeztetett: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)  júniusban indította a Mobil a családom? elnevezésű kampányát, amelynek célja, hogy egyszerű tanácsokkal segítse a családokat a mobileszközök online világa és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében. Az eddig ismertetett tanácsok a következő témakörök köré csoportosultak: 

Figyeljetek egymásra!, Bízzatok egymásban!, Játsszon együtt a család! 

Az NMHH negyedik tanácsa pedig arra szeretne rámutatni, hogy a tudatos és biztonságos internethasználat megteremtése szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy a felhasználók ismerjék a jogaikat, és éljenek velük. 

Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője szerint 

mindez azért is fontos, mivel a hatóság által készített kutatás eredményei szerint a különböző közösségimédia-oldalakon a gyermekek egynegyedének adatlapja teljesen nyilvános, bárki számára elérhető, a szülők közel felének profilja pedig szintén teljesen publikus. Ez azért jelent problémát, mert a felhasználók kiszolgáltatottabbá válnak, az általunk megosztott adatokat bárki megismerheti, adott esetben pedig felhasználhatja, visszaélhet vele. 

Mint mondta, számtalan beállítási lehetőség áll rendelkezésre annak érdekében, hogy csökkenthető legyen az esetleges online ártalmaknak – többek között a hozzájárulás nélkül megosztott tartalomnak, a zaklatásnak vagy az adathalászatnak – való kitettség. 

– Nagyon fontos, hogy aki képet, videót oszt meg, az legyen körültekintő, különösen, ha a gyermekeiről oszt meg tartalmakat, hiszen ezáltal kellemetlen helyzetbe sodorhatja, sőt online zaklatásnak, támadásnak teheti ki. Az internet ugyanis nem felejt – hangsúlyozta a főosztályvezető. Somogyi Ákos kiemelte a jelszavak védelmének a fontosságát is, mondván, azokat célszerű bizalmasan kezelni, és lehetőség szerint nem minden felületen elmenteni. A nem megbízható forrásból származó kéretlen tartalmakkal, gyanús levelekkel és túl jól hangzó ajánlatokkal kapcsolatban pedig óvatosságra intetett, jelezve, hogy az adatok megadása előtt mindig meg kell bizonyosodni a másik fél vagy a honlap hitelességéről.

– A Medián felmérése szerint 2022-ben a 12–20 év közötti fiatalok több mint 66 százaléka már átélt valamilyen zaklatást, sőt ez az az arány évről évre hatványozottan nő – tájékoztatott Balatoni Mónika. Az NMHH szakértője szerint 

az online platformok szabályozására létezik egy európai uniós rendeletet, a digitális szolgáltatásokról szóló rendeletet (DSA). Ennek értelmében az olyan óriásplatformoknak, mint a Facebook augusztus 25-től kell megfelelniük az őket terhelő új kötelezettségeknek. Bár az online zaklatásnak speciális szabályozása nincs a DSA-n belül, a rendeletnek köszönhetően eredményesebb eljárásokra lesz lehetőség a felhasználók és a szolgáltatók között.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.