Négy új alkotmánybírót választott a parlament

Gyurcsány Ferencék nem vettek részt a szavazáson.

Munkatársunktól
2023. 07. 04. 12:56
Helmuth Kohl és Közép-Európa címmel nemzetközi tudományos konferenciát rendezett a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár (RETÖRKI) május 24-én az Országház felsőházi termében. Fotó: Somogyi György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haszonicsné Ádám Mária, Lomnici Zoltán, Patyi András és Varga Réka személyében négy új alkotmánybírót választott meg mai rendkívüli ülésén a parlament, miután a 15 fős testület négy tagjának is lejár a mandátuma szeptember elején. Az Országgyűlés az Alkotmánybíróság tagjait a képviselők kétharmadának titkos szavazatával tizenkét évre választotta meg, akik le is tették esküjüket. Az ünnepélyes eredményhirdetéskor és eskütételkor Novák Katalin köztársasági elnök is jelen volt. 

A DK még a szavazás előtt bejelentette, hogy képviselőik nem mennek el az új alkotmánybírók megszavazására. 

„A Demokratikus Koalíció képviselői nem vesznek részt ebben a színjátékban, és el sem mennek a szavazásra. Jól látszik, hogy az Orbán-kormány már a látszatra sem ügyel, hiszen az egyetlen ellenzéki jelöltet már az előzetes meghallgatáson leszavazták. A 12 évig szóló mandátumokat így a választások elcsalásában segédkező volt NVB-elnök, a Kaya Ibrahim által megvásárolt cég felügyelő bizottsági tagja és egy semmilyen bírói tapasztalattal nem rendelkező jogász fogja elnyerni" – írták Gyurcsány Ferencék. 

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: Somogyi György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.