Magyarország már akkor haderejét fejlesztette, mikor a liberális békegalambok hallatták csak hangjukat

– A magyar haderőfejlesztés már akkor elkezdődött, amikor Európa-szerte még a liberális békegalambok hallatták csak hangjukat – mondta az MCC Feszten pénteken Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter részletesen bemutatta a 2016-ban indult fejlesztéseket és a magyar haderő további erősítésének irányait. Kiemelte, hogy már idén a GDP két százalékát költjük védelemre, és ez a jövő évi költségvetés alapján is változatlan marad majd.

2023. 07. 28. 19:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyverrel foglaltunk hazát, azzal is védtük meg, csatákból és háborúkból áll a történelmünk. Különleges kegy, hogy a mostani generációknak nem kellett ezt megtapasztalniuk – kezdte prezentációját a honvédelmi miniszter az MCC Feszt pénteki napján. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az MCC Feszten. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: A magyar haderő korszakváltáson megy keresztül. Mint mondta, ennek levezénylése személyes ambíciója és feladata is. 

A cél, hogy a ciklus végére jobban felkészült hadereje legyen Magyarországnak, mint eddig. A miniszter szerint az elmúlt egy évben erre volt lehetőség és alkalom is.

– A magyar haderőfejlesztés már akkor elkezdődött, amikor Európa-szerte még a liberális békegalambok hallatták csak hangjukat – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky. Emlékeztetett: 2016-ban indult a program, eszközcserékkel, ez azonban önmagában nem elegendő, kiképzett katonákra is szükségünk van. – Ehhez kell kiképzés és elszántság – jelezte. A miniszter szerint soha nem látott társadalmi, politikai és költségvetési támogatás áll azon program mögött, amit most a honvédelmi minisztérium visz. – Korábban Magyarországnak nem voltak tartalékosai (2004 környékén 17 tartalékos katona volt az országban) és az eszközállomány is teljesen leépült – idézte fel.

Emlékeztetett arra, hogy Trump elnök szólt először arról, hogy nem csak az USA fogja megvédeni a NATO-tagállamokat. A honvédelmi miniszter szerint a NATO működik, ezt bizonyítja, hogy az agresszor Oroszország számára tabunak számítanak a szövetségben lévő államok területei. 

 

Nemzeti fejlődés és fejlesztés

 

Magyarország eldöntötte, és be is tartotta, hogy a GDP 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítja, ezt már idén elértük. Ennek az összegnek a 30 százalékát költjük fejlesztésre (az elvárás 20 százalék).

A miniszter ismertette, hogy konkrétan milyen fejlesztéseket hajtottak végre: Leopard harckocsik vették át a T–72-esek helyét, Gidránokat szereztek be, Zalaegerszegen pedig a Rheinmetallal közösen gyártanak Lynx harcjárműveket. 

A magyar haderőnek évekig nem volt tüzérsége, ezt mára visszaépítették. A légierő is megújul, Airbusokat és helikpotereket szereztek be. A légvédelmi rendszert is idén adják át, itt több technológiát ötvöznek. Ezzel együtt pedig jelenleg is országszerte gyártunk harceszközöket és alkatrészeket – ezt a miniszter egy térkép segítségével mutatta be.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az MCC Feszten (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.