Allergiások figyelem! Ezekben a napokban nagyon magas lesz a pollenterhelés + videó

A parlagfűre érzékenyeknél már közepes/erős tünetek – orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés – jelentkezhetnek.

2023. 08. 14. 7:54
null
Bicsérd, 2020. július 22. A Baranya Megyei Kormányhivatal szakembere parlagfű virágbimbóját mutatja Bicsérd közelében 2020. július 22-én. A földterületek tulajdonosainak egész évben folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását. A parlagfű irtása a szennyezett területek terméskiesése és az allergiások miatt is fontos. MTI/Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban közel két és fél millió ember szenved allergiás megbetegedésben. Az allergiások csaknem fele a virágporra (pollenre) érzékeny, amelyek közül első helyen az épp most virágzó, országszerte tüneteket okozó parlagfű áll.

 A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban már tájékoztatott, hogy az idei évben a parlagfű tömeges pollenszórása augusztus első napjaiban veszi kezdetét, a szezon tetőzése pedig az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható. 

Jelezték azt is, hogy a parlagfűszezon erősségét nagyban befolyásolja az augusztus és szeptember időjárása. A pollenterhelést a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt.

A parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése szerint ezekben a napokban a parlagfű pollenkoncentrációja már a nagyon magas tartományban alakulhat. Augusztus 27-én  pedig a Dunántúl és az Alföld déli részein akár az extrém magas szintet is elérheti a parlagfű virágporának koncentrációja. 

 

Előrejelzés augusztus 14-re.

Ennek következtében a parlagfűre érzékenyeknél már közepes/erős tünetek jelentkezhettek, amelyek a pollenkoncentráció emelkedésének hatására fokozódhatnak, jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya-viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés. 

Éppen ezért a parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. Enyhíthetik tüneteiket azzal is, ha minden este lefekvés előtt hajat mosnak, gyakran és alaposan porszívóznak a lakásban, vagy nedves ronggyal letörlik a port. Érdemes ilyenkor az ágyneműt is gyakrabban cserélni, különösen a párnahuzatot. Javasolt kerülni a szabadban történő szárítást.

A tájékoztatás szerint a kifejlett parlagfű terjedése ellen leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, ami a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége. A lakosság által észlelt parlagfüves területek Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vagy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület oldalán keresztül könnyedén bejelenthetők.

Augusztus 15-i előrejelzés

Borítókép: A Baranya Vármegyei Kormányhivatal szakembere parlagfű virágbimbóját mutatja Bicsérd közelében (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.