Beperelte a Médiatanácsot a Budapest Pride

Keresetet nyújtott be az RTL-hez hasonlóan a Médiatanács határozata ellen a Budapest Pride, amely azt nehezményezi, hogy az LMBTQ-fesztivált és felvonulást népszerűsítő kisfilmjük nem minősül társadalmi célú hirdetésnek. Szekeres Zsolt, a Szivárvány Misszió Alapítvány jogi képviselője szerint minden alkalmat és lehetőséget meg kell ragadni, hogy a történelem szemétdombjára juttassák a „homofób és transzfób propagandatörvényt”. Ennek eléréséhez az LMBTQ-szervezet az Európai Unió bevonását sürgeti.

2023. 08. 23. 16:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróságon támadja meg a Médiatanács határozatát a Budapest Pride, amely kimondja: a pride fesztivált és a felvonulását népszerűsítő kisfilmet nem lehet társadalmi célú reklámként sugározni. A Budapest Pride honlapján olvasható beszámolóban felidézik: az idei fesztivál előtt szervezetük felvette a kapcsolatot az RTL-lel, hogy a 2023-as kisfilmjük társadalmi célú hirdetésként jelenhessen meg. Az elkészült kampányfilmet az RTL elküldte véleményezésre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának, és előzetes véleményt kért tőlük. A hatóság azonban a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva tisztázta, hogy 

a film nem minősül társadalmi célú hirdetésnek, továbbá közölte, hogy a korhatárbesorolás miatt kizárólag csak este tíz és hajnali öt óra közötti idősávban sugározható, mivel a törvény szerint „a homoszexualitás népszerűsítésének” számít. 

Válaszul a Budapest Pride a Háttér Társaság segítségével most keresetet nyújtott be a Médiatanács döntése ellen a Fővárosi Törvényszéken. Keresetükben arra kérik a Törvényszéket, hogy „változtassa meg a homofób és transzfób határozatot”, illetve „forduljon az Európai Unió Bíróságához, mert a propagandatörvény súlyosan sérti az uniós jogot”. 

Bár az RTL is megtámadja a határozatot, fontosnak tartottuk, hogy mi, mint a kisfilm megrendelői is keresetet nyújtsunk be. Minden alkalmat és lehetőséget meg kell ragadni, hogy a történelem szemétdombjára juttassuk a homofób és transzfób propagandatörvényt. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek eltörlésére, eltüntetésére tett kísérletek csak kudarccal végződhetnek

– jelentette ki Szekeres Zsolt, a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány jogi képviselője. Muhi Erika, a Háttér Társaság ügyvédje, a Szivárvány Misszió Alapítvány jogi képviselője pedig az ügy jelentőségét hangoztatta, mondván: „a magyar bíróság első alkalommal kap lehetőséget, hogy állást foglaljon a nyilvánvalóan diszkriminatív, az Alaptörvény szólás- és művészeti szabadságot biztosító rendelkezéseinek ellentmondó jogszabályról”.

Miként a Szivárvány Misszió Alapítvány jogi képviselője is utalt rá, az RTL korábban szintén ugyanezt a határozatot támadta meg, közigazgatási pert indítva a döntés ellen. A csatorna cáfolta a hatóság véleményét, amely szerint a rövidfilm „alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására”. Mint írták, a Budapest Pride félperces videójában mindössze annyi történik, hogy két lány találkozik egymással, és egy ponton összeér a homlokuk.

Borítókép: Képernyőkép a Budapest Pride kisfilmjéből (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.