Cikázó villámok, bokáig érő víz és milliós károk – Így sújtottak le a magyar településeken tomboló viharok + videó

Jelentős károk keletkeztek országszerte.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, SZON, KEMMA, Kisalföld, FEOL2023. 08. 30. 8:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden mediterrán ciklon hidegfrontja vonult át az ország fölött, melynek hatására több helyen alakultak ki záporok, zivatarok, erősen viharos széllökések. 

Milotán csaknem óránként 110 kilométeres erősségű szélvihar tombolt.

Este a Dunántúlon egy tartós összeáramlási vonal alakult ki, melynek mentén egy hosszan elnyúló zivatarlánc is létrejött. A rendszer peremfelhője szinte súrolta a Balatont, és villogtak a viharjelző rendszer lámpái – írta közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A mediterrán ciklon Magyarországon is több mint 10 fokos hőmérséklet-csökkenést idézett elő, ám az Alpokban ennél jóval nagyobbat. A dél-svájci Zermatt hegyi üdülőhelyen, 1688 méteres magasságban augusztus 24-én még 31 fokos kánikula tombolt, majd négy nappal később, 28-án már csak mínusz 1 fokot mértek. A település ráadásul „behavazódott”.

Rengeteg csapadék hullott a térségben, szintén Svájcban Biasca városában negyvennyolc óra alatt 368 millimétert regisztráltak. Észak-Olaszországban áradások, földcsuszamlások is kialakultak.

Tőlünk keletre, délkeletre már aktív a légkör, záporok, zivatarok alakultak ki. Ilyen csapadékgócok nálunk is előfordulhatnak, nagyobb eséllyel az ország keleti videkein, illetve kisebb eséllyel a déli tájakon. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás kapcsolódhat, de intenzívebb cellákhoz viharos lökések, jégeső is társulhatnak. 

Szerda estétől a legtöbb helyen megszűnnek a zivatarok.

 

A tűzoltókra is szükség volt

A keddi viharos időjárás miatt összesen 26 tűzoltói beavatkozás történt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A legtöbb esetben úttestre, villanyvezetékre dőlt fák eltávolítását végezték el vármegyénk tűzoltói. Tisztabereken több épület tetőszerkezetét megrongálta a vihar, amelyeket a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók állítottak helyre ideiglenesen. Nyírbátorban fa dőlt a vasúti sínpályára.

A város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrész segítségével eltávolították a fát – tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Hírportált a helyi katasztrófavédelem.

Fotó: Katasztrófavédelem

 

Bokáig érő víz Tatán

Komárom-Esztergom vármegye több helyszínén is lecsapott a vihar, köztük Tatán is, amit a KEMMA meg is örökített.

Késő délután kezdett el esni, több ütemben. Először még sűrű, apró cseppekkel úgy, hogy a nap is megmutatta még magát, aztán jött a teljes beborulás és az igazi felhőszakadás. Teljesen besötétedett, és sűrűn, villámokkal, mennydörgéssel csapott le az eső. A parkolóban tartósan megállt a víz.

 

Villámok cikáztak Győr közelében

Kedden este a villámlás mellett intenzív esőzés érte el Győrt és térségét – tájékoztat a Kisalföld.

Fotó: Kisalföld.hu/Olvasói fotó/Székely Lajos 

 

Fákat tört ki a nagyszállási vihar

Nagyszálláson rövid, de annál durvább vihar söpört végig. A körülbelül 15 perces orkán erejű szél és jégeső faágakat tört le, gyümölcsfákat tett tönkre. A helyi katasztrófavédelem szakembereinek számos riasztása volt kedd kora este.

Fotó: Szon.hu/Lengyel Nóra

 

Villámcsapás Enyingen – milliós lehet az iskolában okozott kár

Múlt pénteken is nagy vihar volt, ami nem csak érdekes fényjelenségeket és esőt hozott Enyingre, hanem komoly villámaktivitást is. A legdrámaibb pillanatban egy villám a református templom 33 méter magas tornyába csapott bele, szerencsére a templom elektronikai berendezéseit nem károsította.

A villámcsapás eredményeként keletkezett lyuk a parókia falában Fotó: Feol/Iván Géza

Villám csapott plébánia épületébe is. A város könyvtárában az internet és az elektromos szolgáltatások egy időre megszűntek, de komolyabb probléma nem keletkezett, közölte a polgármester.

Az igazi veszteség azonban a Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskolát érte. Szabó Szilárd, az iskola igazgatója szerint a károk jelentősek, csak az internetes hálózati alkatrészek pótlása 770 ezer forintba került, de vélhetően kétmillió forint alatt számolhatnak. 

Borítókép: villámlás Győr térségében (Fotó: Kisalföld.hu/Olvasói fotó/Székely Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.