Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo
A PDSZ azt javasolja a tanároknak, hogy a mai napon, augusztus elsején mondjanak fel, így erre a hónapra még megkaphatják a fizetésüket

Így bujtogatja felmondásra a tanárokat a PDSZ

Kreft-Horváth Márk
2023.08.01. 07:36 2023.08.01. 14:49
Így bujtogatja felmondásra a tanárokat a PDSZ

Fontos határidő közeleg – írta tegnapi levelében tagjainak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A tanároknak azt javasolják, hogy legkésőbb a mai napon mondjanak fel, de arra kérik őket, hogy azért a szakszervezetnek maradjanak a tagjai. A lapunk birtokába került levélben a PDSZ azt is elismeri, hogy jelenleg egyik nagy pedagógus-szakszervezet sem éri el a tízszázalékos reprezentativitási küszöböt.

„Augusztus elsején érdemes személyesen bevinned a munkáltatódhoz a lemondásodat, majd ott érkeztetned kell (ez azt jelenti, hogy két tanú által hitelesített átvételi elismervényt kérsz). Javasoljuk, hogy ne csak személyesen tedd ezt meg, hanem egyrészt ímélen is küldd el, másrészt pedig postán is add fel ajánlottan” – írta tegnapi hírlevelében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A szerkesztőségünk birtokába jutott levélben részletezik, hogy ebben az esetben a felmondási idő egy hónap, és a jogviszony augusztus 31-én fog megszűnni (annak ellenére, hogy augusztus elsején adja be valaki a papírokat és azzal a dátummal kéri a felmentését).

A PDSZ vezetői
A PDSZ vezetői egy tavaly januári tüntetésen Fotó: Kurucz Árpád

„A felmondási idő alatt a munkavégzés alól kötelesek felmenteni, 

ugyanakkor megkapod a teljes havi illetményedet” – állítja levelében a PDSZ. 

A szakszervezet szerint ezzel a procedúrával járnak a legjobban azok a tagjaik, akik nem kívánnak az új pedagógus-életpályatörvény alapján tovább tanítani szeptembertől. 

A PDSZ mintaleveleket is ajánl tagjainak, így a pedagógusoknak még saját felmondásukat sem kell megfogalmazniuk, egyszerűen kitöltenek egy sablont, és már mehetnek is a munkáltatójukhoz.

A szakszervezet jogértelmezése szerint egyébként akik később mondanának fel, azokkal „ledolgoztathatják” a felmondási idejüket, így megfogalmazásuk szerint fontos határidő jött el augusztus elsejével. 

A pályaelhagyás mellett döntő tanároktól a PDSZ végezetül azt kéri, hogy azért a szakszervezetnek maradjanak tagjai, és fizessék be a tagdíjat. Mint írják, a törvényi szabályozás alapján ha a pedagógusok tíz százaléka tagja lenne a szakszervezetüknek, úgy egyetértési, véleményezési és konzultációs joguk is lenne. 

A PDSZ, bár a nyilvánosság előtt módszeresen titkolja, hogy hány tagja van, a Magyar Nemzet birtokába került levélben elismeri, hogy sem ők, sem pedig a másik nagy szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem éri el jelenleg ezt a tízszázalékos reprezentativitási küszöböt. A PSZ esetén egyébként ez nem volt mindig így, korábban lapunk számolt be elsőként arról, hogy az utóbbi tíz évben meredeken zuhant a szakszervezeti tag pedagógusok száma, ez vezetett a mostani helyzethez. 

A pedagógus-szakszervezetektől egyébként nem áll távol az aktuálpolitizálás, emlékezetes, egy tavalyi közös sztrájkfelhívásban a PDSZ és a PSZ azt javasolta tagjainak, hogy tiltakozásul viseljenek kék szalagot, amivel akkoriban a baloldali közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter kampányolt. 

Eladnák a bükkszentkereszti nyaralót

Egy korábbi, szintén lapunk által megszerzett levélből az derült ki, hogy a PDSZ annak ellenére, hogy tagsággal már alig rendelkezik, ingatlanvagyonnal annál inkább. A szakszervezet bükkszentkereszti nyaralójának eladásáról döntöttek július huszadikán, amikor az országos választmányuk a Horányban megszervezett táborukban ülésezett. A határozat szerint legkésőbb augusztus 15-én eladnák a nyaralót, melynek irányárát nyolcvanmillió forintban határozták meg. 

A táborban egyébként DK-s, jobbikos és párbeszédes politikusok is részt vettek, a baloldali vezetésű budapesti VI. kerület mindhárom alpolgármestere tiszteletét tette a pedagógusok szakszervezeti táborában.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.