Két és fél havi csapadék hullott néhány nap alatt

Gyöngyössolymos térségében esett a legtöbb eső, több mint 140 milliméter.

2023. 08. 08. 17:15
Fotó: Origo/Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak az országnak olyan területei, ahol két, akár két és fél havi csapadék esett az elmúlt időszakban – erről tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Hozzátették: a sokéves átlaghoz viszonyítva összességében is igaz, hogy az utóbbi napokban az ország legnagyobb részén több csapadék esett, mint az ilyenkor szokásos.

csapadék
Az ország felén nagy mennyiségű csapadék hullott Fotó: OMSZ

Az OMSZ kiemelte, hogy az elmúlt, rekord aszályosnak számító évhez képest szignifikánsan több volt a csapadék. Ezzel szerencsére az aszályos területek aránya a minimálisra csökkent. – Az elmúlt időszakban egy hullámzó frontrendszer, illetve egy mediterrán ciklon alakította az időjárást Magyarországon – fogalmaztak.

 

Záporok és zivatarok

Ez olyan közeget alakított ki, amely kedvező volt a záporok, zivatarok kialakulásának, illetve a légkör magasabb szintjein rengeteg nedvesség állt rendelkezésre. Az egymást érő záporok, zivatarok, illetve intenzív esőzés ennek tudható be.

– Esetleg az Északi-középhegység menti nagy csapadékösszegekre még az orográfiai-hatás is rásegíthetett – fűzték hozzá. Az orográfiai-hatás akkor jelentkezik, amikor a légtömegeket magas domborzat feletti áramlásra kényszerítik. Ahogy a levegő a hegyek fölé emelkedik, lehűl, és a vízgőz lecsapódik. Ennek eredményeként gyakori, hogy az eső a hegyek szél felőli oldalára koncentrálódik, és 

a csapadék mennyisége a viharnyomok irányába emelkedő magassággal nő.

Több térségben is hatalmas mennyiségű csapadék hullott (Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat)

 

Csapadékrekordok

Az ország északi, északnyugati, nyugati felén esett a legtöbb csapadék, míg a Dél-Dunántúlon, illetve az Alföldön a legkevesebb. A csatolt ábrákon az látható, hogy az elmúlt hét napban 

Gyöngyössolymos térségében esett a legtöbb eső, több mint 140 milliméter.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kitért arra is, hogy a bőséges csapadékot okozó időjárási helyzet tartós fennállása viszonylag ritka a Kárpát-medencében, de nem példa nélküli. – Hazánk éghajlati sajátossága, hogy a legtöbb csapadék általában május és július között hullik, de most augusztus elején is összejött egy szignifikáns mennyiség – tették hozzá.

Borítókép: A rengeteg lehullott csapadék miatt áradnak a folyók (Fotó: Origo/Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.