Mindennek van határa, sokak szerint ez több mint ízléstelen

Egy budapesti emlékmű miatt tört ki a botrány.

Magyar Nemzet
Forrás: Ripost2023. 08. 05. 13:46
null
Budapest, 2019. december 1. Megemlékezõ turisták által mécsesekkel körberakott és az emlékezés virágaival ékesített, A Cipõk a Duna-parton elnevezésû budapesti holokauszt-emlékmû az id. Antall József rakparton. A 2005. április 16-án felavatott emlékmû a második világháború alatt, 1944-1945-ben, a Nyilaskeresztes Párt által hidegvérrel lemészárolt, a Dunába lõtt zsidóknak állít emléket. A hatvan pár bronz cipõbõl álló kompozíció szellemi alkotója Can Togay filmrendezõ, társalkotója Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászmûvész. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy pár miatt tört ki a botrány, ízekre szedik a kommentelők a tudatlan turistákat – közölte a Ripost. A budapesti Cipők a Duna-parton emlékműnél ugyanis egy nő a cipőkre állva pózolt, míg párja igyekezett megtalálni a „lehető legtökéletesebb” beállítást – írják. 

Fotó: Ripost

A Cipők a Duna-parton egy holokauszt-emlékmű, a Dunába lőtt zsidó áldozatoknak emeltek ezzel emléket. Szellemi alkotója Can Togay filmrendező, társalkotója Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész. 

A világ második legjobb köztéri szobrának választották 2016-ban. Az emlékművet 2005. április 16-án este avatták fel.

A legtöbben gyertyát gyújtanak vagy virágot visznek az áldozatok előtt tisztelegve, ám akadnak olyan turisták, akik egy jól beállított képért mindent megtennének – írja a Ripost. 

A Redditen nem is hagyták szó nélkül a kommentelők a posztot. Többen is feltették a kérdést, hogy vajon nem gondolkodott el a pár azon, miért van bronzcipő a Duna-parton? Vagy ha már eddig nem jutottak el, miért nem olvasták el a feliratot, amely magyarul, angolul és héberül is olvasható?

„Ott pózolgatnak anélkül, hogy fogalmuk lenne arról, mi is ez. Ez nagyon ijesztő” – írta az egyik kommentelő.

A nyilasok sokszor cipőfűzővel kötözték össze zsidó áldozataikat, gyerekeket, nőket, férfiakat egyaránt. Majd egyet közülük lelőttek, a többiek pedig tehetetlenül zuhantak a testtel a Dunába. A gyerekek általában azonnal meghaltak a jéghideg vízben, ám azokat a felnőtteket, akik még lélegeztek, a nyilasok lövészgyakorlatuk célpontjaiként használták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.