Rétvári: A baloldal a szakszervezetekkel végezteti el a „piszkos munkát”

A pálya elhagyására biztatják a tanárokat a pedagógus-szakszervezetek, ráadásul a baloldali politikusok miatt nem kaphatják meg a tanárok a béremelést, ugyanis akadályozzák a források lehívását – erről írt a Magyar Nemzet cikke nyomán Rétvári Bence, a belügyminiszter helyettese.

Magyar Nemzet
2023. 08. 02. 12:58
null
20220727 Budapest Dr. Rétvári Bence, Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes. Fotó: Kurucz Árpád KA Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pálya elhagyására biztatják a pedagógus-szakszervezetek a tanárokat – írta közösségi oldalán Rétvári Bence a belügyminiszter helyettese. Hozzátette: baloldali politikusok akadályozzák a pedagógusbér-emelés forrásainak lehívását. 

Ahogy a miniszterhelyettes korábban a Magyar Nemzetnek adott interjúban is mondta, ha a baloldal képviselői nem tartják vissza tovább a Magyarországnak járó uniós forrásokat, akkor másnaptól 561 ezer forintra emelkedik az átlagos pedagógusbér. A Magyar Nemzet egyébként elsőként számolt be arról is, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tanároknak azt javasolta, hogy legkésőbb augusztus elsején mondjanak fel, de arra kérik őket, hogy azért a szakszervezetnek maradjanak a tagjai.

 

Rétvári szerint egy normális világban a szakszervezet a pedagógusok érdekeit képviseli. – Sajnos nálunk a szakszervezetek a baloldal részei, velük végeztetik el a „piszkos munkát” – tette hozzá. 

A politikus arról ír, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény több tucatnyi helyen tartalmazza a szakszervezetek módosítási javaslatait. 

Ennek ellenére a szakszervezetek nem azzal foglalkoznak, hogy a törvénymódosításról tárgyilagosan tájékoztassák a pedagógusokat, hanem álhírekkel hergelik őket a pálya elhagyására

– hívta fel a figyelmet. 

Úgy véli eddig nem jártak sikerrel, ugyanis a felmondások számában nem volt érzékelhető semmilyen változás a korábbi évekhez képest sem a tanév végén, sem a nyári szünetben. 

A tankerületi iskolákban 2023. június 1. és 2023. július 20. között közös megegyezéssel vagy lemondással 505 pedagógus munkaviszonya szűnt meg – árulta el a politikus. Hozzátette, hogy ugyanakkor 2023. június 19-től 1989 fő létesített határozatlan vagy határozott idejű jogviszonyt. 

Tehát több tanár jött, mint ahány elment.

Az évről évre csökkenő gyereklétszám mellett a fő munkaviszonyban foglalkoztatott pedagógusok száma 2010. óta 165 ezer és 170 ezer fő körül mozog. Az Európai Unióban nálunk a 8. legjobb a tanár–diák arány – mutatott rá a politikus. 

Rétvári szerint most a pedagógusok kapnak saját jogállást, amellyel az ő megbecsülésük is nő, megteremtődtek a fizetésemelés és a teljesítmény alapú bérezés alapjai, 24 tanórában lett fixálva a heti óraszám, csökkent az adminisztrációs teher és tíz hétre nőtt a szabadság.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.