Újra megszólalt a pedofíliáról Kőszeg Ferenc, a véleménye azonban nem változott

A Magyar Helsinki Bizottság alapítója úgy véli, a pedofíliának nevezett esetek egy részét óvatosan kell kezelni.

Magyar Nemzet
2023. 08. 17. 6:57
Kõszeg Ferenc; Majtényi László
Budapest, 2017. március 13. Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke, alkotmányjogász, az ellenzéki pártok (LMP, MSZP, Együtt, Párbeszéd) államfõjelöltje (b) és Kõszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság alapítója az Országgyûlés plenáris ülésén, a köztársaságielnök-választáson 2017. március 13-án. Áder János államfõ, a Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott a titkos voksolás második fordulójában. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi Lászlóra 39-en szavaztak. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elég világosan arról beszéltem, hogy óvatosan kell kezelni a pedofíliának nevezett esetek egy részét. Szó sincs arról, hogy megbocsátó lennék az erőszakkal, vagy a hatalmi helyzettel való visszaélésekkel szemben. Sőt: azt mondom, hogy ezek nagyon súlyos bűncselekmények, amelyek szigorú büntetését helyeslem

 – hangsúlyozta a Népszava megkeresésére Kőszeg Ferenc. A Magyar Helsinki Bizottság alapítója ugyanakkor továbbra is azon a véleményen van, hogy az „ilyen esetek egy részében nagyon komplex viszonyról van szó, mikor is a hatósági beavatkozás és a nyilvánosság az áldozatnak többet árthat, mint amennyit használ.”

A történtek előzménye az SZDSZ-es honatya a Partizánnak adott interjújára vezethető vissza, ahol erősen megkérdőjelezhető, már-már a pedofíliát védelmező véleményt fogalmazott meg. Kőszeg Gulyás Márton műsorvezető kérdéseire egyebek mellett arról beszélt, hogy szerinte az érzelmi kapcsolatok nagyon széles körűek, amelyeket nem lehet merev kategóriákba leírni. Mint fogalmazott, 

egy szexuális kapcsolat egy felnőtt és egy fiatalkorú között semmiképpen nem fogadható el. De ha emögött egy pusztán lelki és érzelmi kapcsolatról van szó, akkor ezt elítélni, és hát, akár büntetni, az szerintem nagyon helytelen.

Ennek kapcsán kiemelte, miszerint „elég sok szexuális kapcsolat volt diák és tanár között, ami tilos volt és helytelen, de nem volt belőle nagy ügy, mert hozzátartozott az élethez”. Véleménye szerint akkor legyen az ilyen eseteknek hatósági következménye, amikor tényleg valami megengedhetetlen történik.

 Az interjút követően a Magyar Helsinki Bizottság közleményt adott ki, amelyben kijelentették, hogy 

a hatalommal való visszaélés ellen küzdő jogvédőkként és gyakorló szülőkként, oktatókként is teljességgel elfogadhatatlanok az interjúban megjelenő nézetek.

Válaszul Kőszeg közölte: a bizottság közleményének megjelenése után semmiféle személyes megbeszélésre nem tart igényt. Sőt mi több, az alapító elnöki címről, valamint a Helsinkitől kapott kitüntetéséről is lemond.

 A Népszava megkereste Kádár András Kristófot, a Magyar Helsinki Bizottság egyik társelnökét is, arról érdeklődve, hogy Kőszeg Ferenc melyik kijelentése volt az, amelyik különösképpen ellenérzést váltott ki a szervezetben és leginkább az elhatárolódás alapjául szolgált. A társelnök a közleményben foglaltakon túl azonban nem kívánt nyilatkozni, és arra a kérdésre sem válaszolt, mit szól ahhoz az indokláshoz, amellyel Kőszeg Ferenc megvált az alapító elnöki címtől.

A történtek után a liberális értelmiség a Partizán műsorvezetőjét, Gulyás Mártont állítja pellengérre, és a pedofíliát bagatellizáló egykori SZDSZ-es honatyát próbálta mentegetni. A 444 munkatársa, Szily László is Kőszeg Ferenc mellé állt. A publicista szerint azzal, hogy Gulyás Márton ezt az interjút elkészítette, egyfajta Fidesz-ügynökké vált, hiszen egy baloldali aktivista nem kérdezhet ilyet Kőszegtől. Szintén meglepő kijelentése volt, hogy Gulyás Márton eljárásmódja egy idős fasisztával is etikátlan lett volna. Az újságíró még a Soros György által pénzelt Helsinki Bizottságnak is nekiment, mivel volt merszük elhatárolódni a vitatható megjegyzésektől.

Szunyogh Szabolcs, a Klubrádió műsorvezetője is a Magyar Helsinki Bizottság alapítójának védelmére kelt, és köszönetet is mondott neki. A Táncsics Mihály-díjas író szerint Kőszeg Ferenc

igazi férfi, aki szembeszáll a bigottsággal. Egy bölcs értelmiségi, aki a valóságból indul ki, humanista módon.

Szunyogh állítása szerint „szégyen, hogy az ízlésterrornak ma mindenki megrettenve enged, holott Kőszeg csak annyit mondott, hogy „édeseim, mégis mozog a föld”.

Az interjú sokakat megbotránkoztatott, és Kubatov Gábor sem hagyta szó nélkül. A Fidesz alelnöke a közösségi oldalán kiemelte: míg a nemzeti kormány tűzzel-vassal harcol a gyermekek megrontói ellen, Kőszeg Ferenc szerint „az erotikával átszőtt érzelmi kapcsolatok felnőtt és gyerek között nagyon széles körűek, a büntetőjogi szigor csak árt a dolognak”. A kormány álláspontja ugyanakkor egyértelmű: „nem engedünk az LMBTQ-lobbinak és nem tűrjük a pedofilok mosdatását! Ezért is szavaztuk meg Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét” – hangsúlyozta a politikus.

Borítókép: Majtényi László és Kőszeg Ferenc 2017-ben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.