Egy korabeli temetőtérkép segített megtalálni a második világháborúban elesett katonákat + fotók

Tizenkilenc hősi halott katona sírját tárták fel és exhumálták a Bács-Kiskun vármegyei Gátéren.

2023. 09. 27. 11:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy korabeli temetőtérkép segített felkutatni azoknak a katonáknak a nyughelyét Gátéren, akik a második világháborúban estek el. A három katonasírt egy műkőkereszt is jelezte, amelyen az állt: „A II. világháború ismeretlen áldozatai” – számolt be közösségi oldalán a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatósága (HM HIM HHI). A bejegyzés szerint a sírhelyek egy részét a természet már újra birtokba vette, a másik blokkot pedig egy betonburkolat fedett el. 

Forrás: Facebook/HM HIM HHI

„A szakemberek munkáját az MH 38. Területvédelmi Zászlóalj öt tartalékos katonája segítette. Az első napon az önkormányzat által megtisztított területen négy, a műkőkereszt előtti területen egy magyar katonát exhumáltak, előbbi esetben valószínűleg a háború után, külterületről átszállított maradványok nyugodtak a sírhelyen” – írták. 

A tömegsírban olyan használati eszközök is voltak, mint a fésű. Forrás: Facebook/HM HIM HHI

A második napon két, azonkívül további egy magyar katona maradványait sikerült kiemelniük. A „középső blokkban” négy egyéni sírhely és egy háromfős tömegsír került elő. 

A munka utolsó napján további két-két magyar katona nyughelye került elő, így a gátéri temetőben végzett munka során összesen 19 hősi halált halt magyar katona exhumálása történhetett meg. Személyi azonosításra egy esetben sem volt lehetőség.

Forrás: Facebook/HM HIM HHI

Az exhumált 19 magyar katona földi maradványait Budapestre, a HM HIM HHI erre a célra kijelölt objektumába szállították. Az exhumált magyar katonák újratemetése Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában lesz ősszel, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen.

A tömegsírban talált katonai bakancs. Forrás: Facebook/HM HIM HHI

 

Borítókép: A gátéri exhumálás helyszíne, ahol összesen tizenkilenc hősi halált halt katona sírját tárták fel (Forrás: Facebook/HM HIM HHI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.