Kitüntették Szili Katalint és Kalmár Ferencet Brassóban

A 2006-ban alapított, Zajzoni Rab István csángó költőről elnevezett díjat, a Gergely Zoltán kolozsvári szobrászművész által készített bronzplakettet és díszoklevelet minden évben kiosztják.

Forrás: MTI2023. 09. 24. 19:02
SZILI Katalin
Budapest, 2023. szeptember 20. Szili Katalin miniszterelnöki fõtanácsadó megnyitó beszédet mond az 5. Határtalan Magyar Irodalom konferencián a badacsonytomaji Egry József Mûvelõdési és Közösségi Házban 2023. szeptember 20-án. A négynapos rendezvényen a felvilágosodás, a reformkor és a romantika jegyében hangzanak el elõadások; mintegy hetven résztvevõ lesz jelen, köztük anyaországi és határon túli elõadók. MTI/Katona Tibor Fotó: Katona Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zajzoni Rab István-díjat Bencze Mihály barcasági matematikus-költő alapította és adja át. A szervezőbizottság annak a jelöltnek adományozza, aki a barcasági és az összmagyarsági művelődési, oktatási, szellemi, egyházi, gazdasági életben kimagaslóan tevékenykedett, életművével hozzájárult az értékek gyarapításához és népszerűsítéséhez, és a nemzeti közösség példaképévé vált.

Minden egyes szórványbeli magyar a nemzet őrhelye is

– mondta az ünnepség után a barcasági csángómagyarok helytállását hangsúlyozva Szili Katalin. Kiemelte: a díj őket is illeti, hiszen nekik köszönhetően 50-60 év múlva is lesz magyar jövő a térségben.

Bár a legújabb népszámlálás a barcasági csángók számának csökkenését mutatja, ez nagyon erős közösség, ahol van utánpótlás. Ezt bizonyította a szintén díjazott Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub vezetőjének beszámolója, amely szerint 120 olyan tagja van a szervezetnek, aki 25 év alatti, és jelentős munkát végeznek a magyar kultúra, hagyományok őrzésében mutatott rá.

Számomra ez volt a fontos üzenet: hogy van utánpótlás. És ez azt jelenti, hogy van jövő is

– mondta Szili Katalin. A magyar kormánynak a szülőföldön élést, boldogulást és gyarapodást biztosító támogatási rendszeréről is beszélt, amellyel nemcsak alkotmányos kötelezettségének tesz eleget, hanem politikája fundamentumaként keresztényi és nemzeti elkötelezettsége vezéreli.

A szórványbeli magyarok a nemzet bástyái, és a bástyákat erősíteni kell. És erősíti is a magyar kormány […], a barcasági magyarságot is segíti a megmaradásban

– mondta Kalmár Ferenc miniszteri különmegbízott.

Nyilatkozatában konkrét példaként a magyar kormány támogatásával Erdélybe is eljuttatott iskolabuszokat említette, amelyeknek köszönhetően Négyfaluban elindulhatott egy magyar osztály.

A barcasági csángóság nagyon összetartó, és eléggé zárt. Mi bízunk a megmaradásban

– mondta Kalmár Ferenc, méltatva a helyieknek a magyarságuk megőrzésére tett erőfeszítéseit, kezdeményezőkészségét és az egyházi elöljáróknak ebben nyújtott segítségét. Azt is kiemelte, hogy a szülőföld kötelez, brassói születésűként számára nincs ehhez a díjhoz fogható elismerés.

Borítókép: Szili Katalin (Fotó: MTI/Katona Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.