Nagy bajban a fővárosi piacok, kiakadtak az őstermelők és a vevők

Karácsony Gergely embereinek brutális díjemelési hulláma a Nagy Vásárcsarnokot is elérte, a főváros egyre több árusnak nehezíti meg az életét.

Forrás: Metropol2023. 09. 30. 11:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely kihasználta a Covid alatti különleges jogrendet, és egyszemélyi döntésével átjátszotta a teljes fővárosi piacbirodalmat saját emberének, amikor Földes Tamást nevezte ki a Budapest Vásárcsarnokai Kft. élére írja a Metropol. Földes nemrég tényként közölte, hogy 

sosem látott díjemelést hajt végre a tizenhárom kereskedelmi egységben. 

Minden díjtételt megemeltek harminc százalékkal, és bevezették az úgynevezett üzemeltetési költséget is, ami miatt piaconként eltérő mértékben, negyven–hetven százalékkal emelkedtek az árusok költségei.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az óbudai, Kórház utcai zöldségesek teljesen kiakadtak, a Nagycsarnokban az asztalosok már a bezárást fontolgatják a havi szinten jelentkező százezres pluszköltségek miatt.

 

Üresek az asztalok, de van dzsessz

A Metropol újságírója a Rákóczi téri piacon járt, ahol minden eddiginél nagyobb emelést jelentett az intézkedés. Az őstermelők általában kis mennyiségű árut hoznak, hiszen nem tömegtermelést folytatnak, de annak a minősége a legkiválóbb. Ezekért a frissen szedett, egészséges, gyakran vegyszerrel sem kezelt, ízletes finomságokért érdemes piacra járni. Azonban azt látjuk, hogy őket sújtja a leginkább az áremelés, ami miatt hétköznap szinte teljesen üresek az asztalok.

Én egy asztalért idáig fizettem mondjuk 1200-at, most fizetek 2500-at átlagosan, szóval ez több mint százszázalékos áremelés. Ezt kigazdálkodni nagyon kemény, azért ilyen üres ez a piac. Én őstermelő vagyok, de nagyon nehéz. Nem elég, hogy kínlódunk a gyümölcsfákkal, szenvedünk a munkaerővel, de még így is megnehezítik az életünket. Annak idején, amikor édesanyámmal kezdtük, a piac szélére alig tudtunk bekerülni, most meg teljesen üresek hétköznap az asztalok. Én vagyok most itt az egyetlen őstermelő. Ez egy agyrém, mennek lefelé fővárosszerte a piacok. A végén pedig se vevő, se választék, még magasak is a díjak, így aztán elintézzük, hogy már új árusok se jöjjenek be

mondta a lapnak egy helyi őstermelő, aki szerint sok bolt zárt be az elmúlt időszakban. A Karácsony-féle piacvezetés eddigi legnagyobb innovációja, hogy dzsesszfesztivált csinálnak a piacon, hogy ezzel vonzzanak be embereket. 

Azt nem értem, hogy csinálnak ide dzsesszfesztivált szombat délutánra. De ha ide fesztivált csinálsz délután, aki akkor lejön ide, már megfőzött, nem fog vásárolni semmit. De nem lettek többen a vásárlók sem. Agyrém az egész.

 

A vásárlók is fel vannak háborodva

– A főváros teszi tönkre ezt a csarnokot. Aki kiadja, nem lehet ilyen árakat fenntartani, hát nem tudják kitermelni. Ide járok már fél évszázada, mindent látok, mindent tudok. Olyan díjakat kérnek, hogy azt nem lehet megkeresni. Mindenki a túlélésért küszködik mondja egy vevő, aki 1968 óta a Rákóczi téri piacra jár vásárolni.

Egyes eladók úgy gondolják, hogy szándékosan teszik tönkre az árusokat.

Van egy olyan sanda gyanúm – mert azért nem ma kezdtem –, hogy itt ők szándékosan véreztetnek ki, hogy mondjuk azt, hogy viszlát, és majd csinálnak valamit a csarnokkal. Biztos van egy ilyen elképzelésük, mert nagyon puccosítják itt az utcát, miközben még parkoló sincs a csarnok körül

– mutatott rá egy tizenhét éve a piacon árusító nő.

Borítókép: A Rákóczi téri vásárcsarnok (Fotó: Wikipedia/Globetrotter19)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.