Újabb magyar egyetem került a világ legjobbjai közé

Újabb magyar egyetem csatlakozott a világ legjobb egyetemei közé – tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.

Forrás: MTI2023. 09. 27. 16:20
Ludovika Campus
20200707 Budapest A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus-projektje keretében felújított Ludovika Szárnyépület az átadása Fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós Forrás: Teknős Miklós Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A győri Széchenyi István Egyetem először szerepel az öt százalékba tartozó „elitkörben” a szerdán megjelent Times Higher Education (THE) rangsorban – áll a tájékoztatásban. Hozzáfűzik, emellett tovább javult Magyarország innovációs teljesítménye is a szintén szerdán megjelent Global Innovation Index jelentése szerint.

Az egyik legelismertebb nemzetközi felsőoktatási rangsor a Times Higher Education (THE) 2004 óta jelenik meg, az értékelésnél az egyetemek három kiemelt feladatát veszik figyelembe: oktatás, kutatás és vállalkozási tevékenység. A magyar felsőoktatás a tradicionális listavezető nyugat-európai és észak-amerikai intézmények mellett a kiemelkedően teljesítő, a rangsorok módszertanát a felsőoktatási fejlesztési stratégia fókuszába helyező ázsiai egyetemek által is diktált világversenyben állja meg a helyét – közölte a KIM.

A magyar felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem továbbra is a világ legjobb egy százalékában van, a tavalyi évhez képest magasabb pontszámmal a 251–300. hely között végzett.

A Debreceni Egyetem 400 helyet javítva a 601–800. kategóriába lépett előre. A világranglistára felkerült továbbá az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, valamint az idei évben először a győri Széchenyi István Egyetem is – ismertették.

Exkluzív helyen a hazai egyetemek 

Idézték a közleményben Phil Batyt, a THE globális ügyekért felelős vezetőjét, aki úgy fogalmazott: – Lenyűgöző volt látni, hogy Magyarország idővel megerősítette pozícióját a Times Higher Education World University Rankings rangsorában. A THE rangsor csak a kutatásintenzív és globálisan orientált egyetemeknek nyitott – tette hozzá –, és a világ legátfogóbb, legkiegyensúlyozottabb és legszigorúbb teljesítményértékelési rendszere, amely 17 teljesítménymutatót alkalmaz. Magyarország folyamatosan növelte részvételét a rangsorban, a 2018-as hét egyetemről mára tizenegyre, és a fokozódó globális versenyben idén – a tavalyi kettőről idén háromra – a világ exkluzív, ezres toplistáján – mondta.

Phil Baty külön gratulált a Debreceni Egyetemnek azért, hogy idén két sávot javítva a legjobb 800 közé került a rangsorban, valamint a Széchenyi István Egyetemnek, hogy először szerepel a világranglistán.

Előkelő helyen az innovációt tekintve is

A tárca tájékoztatása szerint a szintén szerdán megjelent Global Innovation Index 2023 világranglistán Magyarország egy helyezést lépett előre az innovációs teljesítmény szempontjából, így – e tekintetben – a 33. helyet foglalja el a 132 ország eredményeit összesítő rangsorban. A Global Innovation Index hét fő „teljesítménypillére” tekintetében Magyarország négy esetben is javított helyezésén az előző évi adatokhoz képest. Magyarország teljesítménye a Tudás- és technológiaeredmények pillér esetében a 26. helyen van, míg az Üzleti kifinomultság pillér esetében az EU-átlag feletti, 30. helyezést jelent.

Megemlítették a közleményben, hogy Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Facebook-oldalán közzétett videóban arra hívta fel a figyelmet: a Széchenyi István Egyetem előrelépésével a két legnagyobb rangsorban immár 12 egyetemünk szerepel a legjobb öt százalékban a világ 30 ezer intézménye közül.
Nemcsak a magyar egyetemek erősödnek, hanem Magyarország innovációs teljesítménye is, ami azt jelenti, hogy Magyarország az innovációs ráfordítások szintjéhez képest több innovációs eredményt állít elő, szolgálva ezzel a magyar gazdaság versenyképességének erősödését – hangsúlyozta az államtitkár a KIM közleménye szerint.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.