Elveszítheti a nyugdíjkedvezményét Elvira, a nemváltáson átesett „nő”

Elveszítheti a Nők 40 nyugdíjkedvezményre való jogosultságát a nemváltáson átesett „nő”. Újabb fordulat történhet ugyanis Angyal Elvira korkedvezményes nyugdíjával kapcsolatban. Elvira férfiként született, de 2013-tól kezdve „nőként” él, ezzel megszerezte a genderlobbi teljes támogatását. Együtt próbáltak kihasználni egy jogi kiskaput, amivel a transznő is igénybe vehette volna a korkedvezményes nyugdíjat. Gulyás Gergely és Semjén Zsolt júliusban törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, hogy ilyen eset ne fordulhasson elő. Azonban lehet, hogy azóta a módosítás is okafogyottá vált, mert a jelenlegi jogszabályok alapján is meg lehet védeni a Nők 40 programot.

Forrás: Origó2023. 10. 17. 15:28
null
Budapest, 2018. július 7. Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemû és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásának résztvevõi a fõvárosi Városligeti fasorban 2018. július 7-én. MTI Fotó: Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fordulat történt az egész ország által megismert, transzemű „nő”, Angyal Elvira nyugdíjügyében. Az események előzménye, hogy a Fejér vármegyei kormányhivatal első körben nem ismerte el, hogy Angyal jogosult lenne a Nők 40 programra, aki a határozat ellen bírósághoz fordult. A perhez segítséget kapott a Soros Györgyék alapítványa által is támogatott Háttér Társaság ügyvédeitől. A bíróság Angyal Elvirának adott igazat és új eljárásra kötelezte a hatóságot.

A bíróság döntését nem hagyták szó nélkül a kormánypárti képviselők

Ezek után Semjén Zsolt és Gulyás Gergely törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be. A javaslat indoklása szerint az eredeti szándék és a józan ész alapján eddig sem volt kétséges, hogy a Nők 40 kedvezményes nyugdíjjogosultság azokat illeti meg, akik negyven évig nőként dolgoztak, de ezt most indokoltnak tartják újra megerősíteni. Hozzátették: a magyar szabályozástól idegen, a nemváltást szinte már tetszés szerint lehetővé tévő országokban is elképzelhetetlen, hogy egy, a nők társadalomban játszott kiemelkedő szerepét elismerő jogosultság visszaélésszerűen járhasson azoknak is, akik adott esetben férfiként 39 év munkaviszony után hirtelen nőnek érzik magukat.

Az Origó mai cikke szerint elképzelhető, hogy ez a törvénymódosítási javaslat okafogyottá válhat egy hatósági döntés miatt. A kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási tevékenységét felügyelő Magyar Államkincstár ugyanis felülvizsgálta az ügyet, és megsemmisítette a kormányhivatal második határozatát. Ez a kormányhivatali határozat már a bírósági ítélet alapján született, a hatóság ebben Angyal Elvira összes ledolgozott éve után elismerte a Nők 40 jogosultságot. 

A kincstár viszont úgy értelmezte a szabályokat, hogy csak a nemváltás utáni, „nőként” megszerzett évek számítanak. 

A hatósági jogértelmezés azért fontos, mert egy 2020-as törvénymódosítás óta Magyarországon a születési nemet jegyzik be az anyakönyvekbe, ez az adat pedig nem változtatható meg a későbbiekben sem. A 2020 előtt nemváltáson átesett, nőként élő férfiak pedig logikusan nem tudnak annyi jogosultsági időt szerezni, hogy a Nők 40 programot igénybe tudják venni. Ezzel garantálható lehet, hogy a nőknek járó nyugdíjkedvezményt tényleg csak és kizárólag a nők vehessék igénybe.

Borítókép: MTI/Mónus Márton

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.