Izzadságszagú a fiatalok győzködése

Gyurcsány Ferencék kísérlete a fiatal szavazók megnyerésére egyszer már elbukott – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszel­ly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója. Mint kifejtette, hitelességi problémák miatt a párt legújabb próbálkozásai sem kecsegtetnek az átütő siker reményével, de hasonló helyzetben van a Momentum is. Úgy vélekedett, hogy amikor a baloldali pártok egymást ütlegelik, az csak a látszat, a végén úgyis össze fognak állni.

2023. 10. 31. 4:55
null
Fotó: György Tücsök
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Demokratikus Koalíció (DK) a közvélemény-kutatásokat akarja megnyerni a Momentummal folytatott cicaharcban – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója. Mint ismert, az utóbbi napokban a DK ismét látványos kísérletet tett arra, hogy növelje népszerűségét a fiatalok körében: Dobrev Klára árnyékkormányfő a Krúbi művésznéven ismert baloldali rapperrel mutatkozott együtt, a pártban kifejlesztettek egy DK Plusz nevű mobiltelefonos alkalmazást és a Momentummal vitáztak a széles nyilvánosság előtt.
Az elemzési igazgató felidézte: Gyurcsány Ferenc korábban is tett már kísérletet arra, hogy növelje a népszerűségét a fiatalok körében.

A bukott kormányfő 2014-ben hozta létre a NapiFeri mobilalkalmazást, YouTube-csatornát indított, ahol a parlamentet mutatta be és fiatalok kívánságait teljesítette, illetve tornacipőben mutatkozva igyekezett magát fiatalosnak és menőnek feltüntetni, de ez akkor nem jött be neki. 

– A DK-nak van az egyik leg­idősebb szavazóbázisa, amit természetes, hogy meg kell újítani – világított rá Kiszelly Zoltán.

Az igazgató szerint Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azért most támadta meg a Gyurcsány–Dobrev-tandemet, mert a baloldali pártoknak fontos kérdés a közvélemény-kutatások alakulása az európai választások előtt. – Most nem mindegy, hogy melyik párt tűnik kezdeményezőnek, mert ki akarják hozni a maximumot a támogatottságukból: a DK a baloldali vezető szerepét őrizné meg, a Momentum pedig azt venné át. De Karácsony Gergely főpolgármester sem véletlenül most hozza létre a Budapest-szövetséget. Amelyik párt jó kiinduló pozí­ciót nyer a közvélemény-kutatásokban, ahhoz fognak gravitálni az ellenzéki szavazók – vélekedett Kiszelly Zoltán.

– Ahogy a baloldali ellenzéki összefogás idején mindent tudni lehetett Ungár Péter családi és céges hátteréről, úgy a Momentum is mindent tudott a DK-ról.

Ami a szemünk előtt zajlik, az cicaharc, látszatvita, mert amint a lengyel példa is mutatja, a dollárbaloldal különbözőnek látszó pártjai a végén úgyis összefognak

– fejtette ki. Hozzátette: ez a szavazók átverése, ami látható volt Szlovákiában, Izraelben, Bulgáriában és Csehországban is. A DK-sok nyilván azért küzdenek a fiatal voksolókért, hogy ők maradjanak a legerősebb párt, a Momentum pedig próbál az elmúlás ellen védekezni, hiszen támogatottságuk csupán nagyjából a fele a DK-énak.

Kiszelly Zoltán kijelentette: a Momentum harcol az ellenzékváltó szavazókért is, akik inkább a Magyar Kétfarkú Kutya Párthoz mennének. – Az ellenzékváltásban a Momentum elvesztette a hitelességét azzal, hogy tavaly szövetséget kötött Gyurcsányékkal. A DK annyiban újított a többi dollárbaloldali párthoz képest, hogy elkezdtek egy kicsit nemzetibb retorikát használni, de ugyanúgy az Európai Egyesült Államokat építik és megszavazzák Brüsszelben a globalista előterjesztéseket – emlékeztetett az elemzési igazgató.

Úgy vélekedett, a baloldali pártoknak valamit tenniük kell, mert befagyott a népszerűségük. 

Egyelőre sem a DK, sem a Momentum nem nevezhető sikeresnek, mivel egyikük szavazótábora sem növekedett. 

– A Momentum hiába játssza el, hogy ők a fiatalok pártja, a támogatottságuk nem mozdul, hasonlóan az LMP-hez és a Párbeszédhez, amelyek a zöldpolitika hangsúlyozásával kíséreltek meg szavazókat szerezni. – Ott kezdődik a probléma, hogy a baloldali pártok nem hitelesek, és nemcsak azért, mert egy hatvanéves férfi beszél a harmincévesekhez, hanem azért sem, mert látszik, hogy egymást akarják legyőzni – mutatott rá Kiszelly Zoltán.

Borítókép: Feri, a jópofa és laza politikus. Ők biztosan nem voltak áldozatai a 2006-os rendőrterrornak (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.