Rétvári: Az alaptörvény garancia a betelepítési kvóta elkerülésére

Az államtitkár szerint Brüsszel a jövő évi EP választások előtti kapuzárási pánikban van.

2023. 10. 03. 10:12
Migránsok
Migránsok Forrás: Borítókép: Illusztráció (Forrás: Europress/AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kapuzárási pánik van az európai döntéshozatali fórumokon, 

Brüsszelben arra hivatkoznak, hogy jönnek az európai parlamenti választások, "jönnek a populisták, akik az emberek nézeteit képviselik" és könnyen alakulhat úgy a választások utáni helyzet, hogy már nem lehet a migrációpárti javaslatokat ilyen könnyedén átvinni.

 Ezért egészítették ki egy eddig hiányzó elemmel a korábban elfogadott migrációs paktumot – fogalmazott Rétvári Bence, aki a brüsszeli migrációs paktum kiegészítő rendeletéről beszélt a közmédiában. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára 
azt mondta, az előző paktum azt szabályozta, hogy mi az eljárás a napról napra megjelenő illegális migránsok esetén, most pedig arról van szó, hogy egy hirtelen megjelenő, tízezrek okozta válsághelyzetben mit tesz az Európai Unió.

 – Azaz, ha egy ország azt mondja, hogy válsághelyzet van, és ezt elismerik Brüsszelben, eldöntik, hogy melyik ország hány embert vegyen át onnan 

- ismertette.
Rétvári Bence szerint Brüsszel visszaél a hatalmával, mert menet közben átírja az eljárási szabályokat. – Olyanokról döntenek "másodperclogika" és belső koalíciós feszültségek alapján, amelyek generációkra határozzák meg Európa jövőjét – hangsúlyozta az államtitkár, aki 

garanciának nevezte, hogy az alaptörvényben meghatározottak szerint Magyarország területére nem lehet külföldieket betelepíteni a magyar Országgyűlés megkerülésével. 

– A magyar baloldal mindig elmondja, hogy támogatják a migrációpárti javaslatokat, sőt Brüsszelben az összes kvótajavaslatot meg is szavazták - mutatott rá.
Kitért arra is, hogy mindenkinek el kell döntenie, hogy a törvények oldalára vagy az embercsempészek oldalára áll. – Aki a törvények oldalára áll, az megvédi a határokat, az unió területén kívül folytatja le az eljárásokat, és akinek joga van bejönni, azt beengedi, akinek nincs, azt viszont nem. Ezek vagyunk mi, akik a törvények oldalán állunk. A másik oldal azt mondja, ahány illegális migránst az embercsempészek elhoznak az unió határáig, azokat befogadják és kis kivétellel szétosztják - tette hozzá, "migránsmágnesnek" nevezve az uniós jogszabályt.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Europress/AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.