Szili Katalin üzent a felvidéki magyarságnak: Nem lehet feladni az etnikai politizálást!

A miniszterelnöki főtanácsadó Pozsonyban, a Felvidékről kitelepített magyarok emlékére tartott eseményen mondott beszédet.

Forrás: MTI2023. 10. 08. 14:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem lehet feladni az etnikai politizálást, mert az az önfeladást jelentené – jelentette ki Szili Katalin Pozsonyban, ahol beszédet mondott a Felvidékről kitelepített magyarok emlékére tartott megemlékezésen. A miniszterelnöki főtanácsadó, aki már a korábbi években is részt vett a megemlékezésen, a pozsonypüspöki magyar alapiskola kertjében tartott rendezvényen felidézte a kitelepítések embertelenségét, majd a benesi dekrétumok máig ható következményeiről, az etnikai alapú politizálás megtartásának szükségességéről, valamint a jövő évben esedékes európai parlamenti választások összefüggésében a nemzeti kisebbségben élők helyzetéről és annak javítási lehetőségeiről is beszélt.

– A történelem árnyékában emlékezni kell a benesi dekrétumokra, mert a felvidéki magyarokat sújtó rendeletek árnyéka máig nyúlik, hiszen ezekre való hivatkozással vesznek el ingatlanokat a magyar közösség tagjaitól. Ez a közel húsz éve az Európai Unióhoz tartozó Magyarország és Szlovákia esetében tarthatatlan

– fogalmazott.

Szili Katalin kitért a múlt hétvégén tartott szlovákiai parlamenti választásra, amelyen a felvidéki magyar párt, a Szövetség nem jutott be a pozsonyi törvényhozásba. A kudarc után megjelentek olyan vélemények a felvidéki közéletben, melyek szerint az etnikai alapú politizálásnak nincs jövője Szlovákiában. Szili Katalin ezekkel ellentétben most azt hangsúlyozta:

A felvidéki magyarságnak parlamenti képviselet nélkül is tovább kell folytatnia azokat a politikai küzdelmeit, amelyekkel meg lehet változtatni azt, hogy történelmileg meghaladott jogszabályok alapján hátrányok érjék a felvidéki magyarokat.

A miniszterelnöki főtanácsadó szólt az Európai Uniónak a nemzeti kisebbségek kérdéseihez való hozzáállásáról is, rámutatva: ez tartalmában és intézményrendszerében is hiányos, s ezért is fontos, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokon a felvidéki magyarság is szerezzen saját képviseletet az EP-ben. 

Emlékeztetett: a napokban Emmanuel Macron francia államfő kijelentette, hogy megkezdik a korzikai autonómia megteremtésének folyamatát, s ez a lépés elgondolkodtathatja a EU vezetését és a nemzeti kisebbségi közösségeket is arról, hogy igenis van létjogosultsága az autonómiatörekvéseknek. 

–Mindenkinek jól kell értenie, hogy nem vagyunk ellene senkinek, jószomszédi kapcsolatokban akarunk élni. Amikor ezekről a dolgokról szólunk, csak annyit akarunk, amennyi minden európai polgárnak kijár 

– tette hozzá Szili Katalin.

 

Borítókép: Szili Katalin (Fotó: MTI/Katona Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.