Ugyanolyan karrierlehetőségek állnak a nők, mint a férfiak előtt a tudományos munkában és kutatásban

A Pécsi Eszter Tanári Díjban részesült pedagógusok aktív tananyagfejlesztők, közösségépítők, új ismeretek és módszerek fejlesztői és terjesztői. Magyarországon a tanulmányaikat a felsőoktatásban megkezdő diákoknak még a negyede sem választja a műszaki- és a természettudományi szakokat, és ezen belül különösen alacsony a nők száma. A díj elnevezésével az alapítvány ösztönözni szeretné a középiskolás lányokat a mérnöki pálya választására, valamint hangsúlyozza azt is, hogy a tudományos munkában és kutatásban ugyanolyan karrierlehetőségek állnak a nők, mint a férfiak előtt.

Forrás: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem2023. 10. 21. 10:53
null
Forrás: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 17-én tizenötödik alkalommal díjazta a BME mellett működő Pro Progressio alapítvány a legkiemelkedőbb tehetséggondozó tanárokat – adta hírül a lapunknak eljuttatott sajtóközleményében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Forrás: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Azok az ötvenöt év alatti, matematikát, fizikát, kémiát, informatikát oktató középiskolai tanárok kaptak díjat, akik tanítványaikat a műszaki és természettudományi pályák választására orientálják, valamint diákjaik hazai és nemzetközi tanulmányi és szakmai versenyeken érnek el kimagasló eredményeket.

A díjátadó ünnepségen a tizenegy kiváló pedagógust köszöntötte Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára, Csépe Valéria, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke, Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese és Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke. A díjakat Czigány Tibor rektor és Pakucs János, az alapítvány kuratóriumának elnöke adták át.

Meghatározó lépések szükségesek annak érdekében, hogy a természettudományos területen a jövőben elegendő szakemberünk legyen gyermekeink tanítására, a tudományos ismeretek átadására

– hangsúlyozta ki köszöntőjében Balatoni Katalin. A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a kutatói pályán fontos a férfiakkal azonos lehetőségeket biztosítani nők számára, egyben örömét fejezte ki, hogy ma már anyaként sem lehetetlen helytállni a tudomány világában.

Manapság már nem akadály a fejlett világban a tudományos pályán, ha valaki lánynak születik

 – jelentette ki Csépe Valéria. Szerinte a tudományos pályához tehetség, szorgalom és jó tanárok kellenek. Az új magyar Nobel-díjasok itthon jártak iskolába, itt alapozták meg a tudásukat. Az ő példájuk is azt mutatja: meghatározó szerepe van annak, hogy a tanárok milyen munkát végeznek.

A nők szerepének örvendetes változását az MTA Lendület programjával illusztrálta Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese. Hangsúlyozta:

2009-ben az első nyertesek kizárólag férfiak voltak, idén a 19 támogatást elnyerő pályázó között kilenc kutatónő volt.

Az arány javul, de tovább kellene javítani. Karikó Katalint idézve felhívta a nők figyelmét arra, hogy a kutatói pályán nagyon fontos, hogy legyen önbizalmuk – hívta fel a figyelmet. Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ elnöke kiemelte: 

a pedagógusok egyik legfontosabb feladata megtalálni a tehetségeket és lehetővé tenni, hogy szárnyalhassanak. 

Törekszenek arra, hogy a középiskolai természettudományos fakultációk létszámtól függetlenül, akár néhány jelentkezővel is, de induljanak el, mert egyetlen egy matematikából, fizikából, kémiából vagy biológiából felvételizni szándékozó diákot sem veszíthetünk el.

Nemcsak tudást adtak át, hanem a tanulás szeretetét is és az elhivatottságra, a kitartásra is nevelték őket – emelte ki Czigány Tibor rektor Karikó Katalin és Krausz Ferenc tanáraira utalva.

A Pécsi Eszter Tanári Díj nemcsak tisztelgés az első magyar mérnöknő emléke előtt, de inspiráció is egyben minden középiskolás lány számára, hogy bátran válasszák a műszaki- és természettudományi pályákat – hangsúlyozta Pakucs János, a Pro Progressio alapítvány elnöke.

Borítókép: Csoportkép a díjátadón (Forrás: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.