Kis híján elpusztult az ország karácsonyfája

Hajdúszoboszlóról érkezik a huszonöt méteres óriás.

Forrás: HAON2023. 11. 18. 22:08
Fenyőfa az ország karácsonyfája Forrás: HAON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a Hajdúságból választották ki azt a fenyőt, amelyet a Parlament mellett fognak feldíszíteni – írja a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportál. A fa tulajdonosa, Bálint Imréné Zsuzsa elmondta: a mára több mint húszméteresre nőtt fa 45 centis csemeteként került hozzá, az egyik kolléganőjétől kapta. – Az elmúlt időszakban egyre több volt az olyan vihar, ami egészséges fákat is kidöntött a helyéről, veszélyessé vált a miénk is ezzel a hatalmas méretével. A hetekben elhatároztam, hogy kivágattatom, és már telefonon egyeztettem az elszállításról, amikor a férjem a hátam mögött meghallotta, mire készülök. Azt mondta, ha már így alakult, akkor legalább ajánljuk fel a fenyőt Hajdúszoboszlónak. Fel is hívta az országgyűlési képviselőnket, Bodó Sándort, ekkor jött az ötlet, hogy akár az ország karácsonyfája címre is pályázhatnánk – magyarázta a nevezés okát.

Azt mondták először, hogy ehhez már nagyon késő van, év elején kellett volna szólni, de végül elkérték a címet a szervezők, és műholdon keresztül megnézték a fát. Utána szinte azonnal telefonáltak, hogy a versenybe nevezett tizenhét fenyő közül ez került ki győztesként. Hamarosan kivágják, már járt kint az áramszolgáltató, a katasztrófavédelem és a honvédség is, hogy felmérjék a terepet.

Fotó: HAON

A kiválasztáskor a megfelelő nagyság és arányos forma, a kellően dús lombozat mellett a fa megközelíthetőségére, az elektromos vezetékek közelségére, az emelődaru és a szállító jármű helyigényére, valamint az utaztatás viszontagságaira is figyeltek a szakemberek. 

Az 1983-ban ültetett szoboszlói fa az eltelt negyven esztendő alatt hozzávetőleg 24,5 méteresre nőtt, törzsátmérője 80 centiméter, súlya pedig több mint öt tonna. 

A gondos nevelés mellett a véletlennek is köszönhető, hogy máig megmaradt a fa, ugyanis nem ez volt az első eset, hogy ki akarták vágattatni. 

Néhány évvel ezelőtt már le is volt szervezve a munka, annyira ránőttek az ágak a garázsra. – Akkor is a férjem lépett közbe, aki aznap a szokásostól eltérő időben jött haza, pont a fűrészelés megkezdése előtt. Azonnal kérte, hogy bele se vágjunk – elevenítette fel végül a mentőakciót a tulajdonos.

Borítókép: a fenyőfa (Fotó: HAON)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.