Márki-Zay Péter megfejtette: valójában jól jártak a kirúgott porcelángyári dolgozók

Nagyjából ötven magyar dolgozó veszíti el a munkáját novemberben és decemberben, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester szerint viszont voltak olyan dolgozók is, akik maguk kérték elbocsátásukat, mivel rengeteg végkielégítést kapnak.

Forrás: delmagyar.hu2023. 11. 06. 16:08
MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2022. március 15. Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje az Egységben Magyarországért nagygyûlésén Budapesten, a Mûegyetem rakparton 2022. március 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November és december folyamán csoportos létszámleépítésre kerül sor Hódmezővásárhely legnagyobb munkáltatójánál, a Villeroy & Boch Magyarország Kft.-nél. 

Többször is megerősítették, a konkrét elbocsátások mintegy 45-50 helyi, magyar munkavállalót érinthetnek.

A magyar munkavállalókon felül a cég feltételezhetően elbocsát még legalább száz embert – olvasható a delmagyar.hu-n.

Az esetre reagálva Márki-Zay Péter egy rendkívüli élő videóval jelentkezett be.

Az én hibámként tálalja a fideszes sajtó, hogy leépítés lesz az Alföldi porcelángyárnál. A rémhírek szerint 150 embert küldenek el, a valóság az, hogy 45 magyar munkavállalóról van szó. De nézzünk utána a tényeknek, itt a városban is dolgoztak migráns munkások, vannak ukránok és indonézek. A 80 indonézt mind leépítették most

– mondta Márki-Zay Péter, majd úgy beszélt az indonéz vendégmunkásokról, mintha tárgyak lennének, azt mondta, „a következő évben nem kívánják őket használni, ha újra felfut a termelés, lehet, hogy ismét szükség lesz rájuk”.

A Villeroy & Boch a korábban kiadott közleménye szerint azért hajt végre csoportos létszámleépítést, mert az európai fürdőszobapiac az idén jelentősen visszaesett, és a jövő évi előrejelzések sem biztatóak. Ezért a nagy múltú vállalat csökkentette a termelést, most pedig a termelési létszámot a gyártáshoz igazítják.

A városban egyre erősödnek azok a hangok, miszerint az önkormányzat megmenthetne jó néhány dolgozót, ha eltörölné a „lex Villeroyt”, azt a többletadót, amellyel a város egyedül a porcelángyárat sújtja. Ez éves szinten körülbelül 110 millió forint

– számolt be a delmagyar.hu.

Márki-Zay Péter a videójában azt mondta, az adónak nincs köze a létszámleépítéshez, 

illetve nincs ok az aggodalomra, mivel – sugalmazása szerint – jól járnak a kirúgottak.

A jelek szerint a városvezetés nem azon gondolkodik, miként tud segíteni az érintetteken, hanem azon igyekszik, hogy a problémát a szőnyeg alá söpörje – írják  a delmagyar.hu-n.

Mi lesz ezzel a 45 emberrel, akit elbocsátanak? Ők 8–14 hónap közötti végkielégítést kapnak, megkapják az idei különjuttatásokat és a 13. havi fizetésüket is. Amikor kiderült, hogy milyen nagyvonalú csomagot ad a cég a távozóknak, voltak, akik önként jelentkeztek. Vannak, akik már nem kívánnak munkába állni, ezzel a pénzzel kibekkelik a nyugdíjig. A többieknek lesz munkájuk a környékbeli cégeknél Makótól Szentesig, de itt helyben is, miközben megkapják a végkielégítésüket is, vagyis nem kell aggódniuk

– fogalmazott a polgármester.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.