Novák Katalin: A következő generáció számára vonzóvá kell tennünk a családalapítást

Tovább járja az országot a köztársasági elnök, aki ezúttal Bács-Kiskun vármegyébe látogatott. Novák Katalin látogatása végén a vármegyei napilapnak összegezte tapasztalatait.

2023. 11. 28. 10:37
NOVÁK Katalin
Novák Katalin látogatása Bács-Kiskun vármegyében Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztársasági elnök részletesen beszámolt a háromnapos Bács-Kiskun megyei látogatásáról, a demográfiai fordulat lehetőségéről, és szót ejtett a határvédelemről is a Petőfi Népének adott interjújában. Novák Katalin az interjú kezdetén a Bács-Kiskun megyei lapnak elmondta, hogy a látogatása során egy kicsit hazaérkezett, 

Nem csak azért, mert a nagyszüleim Ágasegyházán éltek, és a nagyapám ott volt évtizedekig iskolaigazgató, nagymamám pedig tanítónő. Azért is, mert édesanyám kecskeméti, édesapám pedig bajai születésű. A vármegyei vezetőkkel beszélgettünk arról, hogy a Kecskemét és Baja közötti összeköttetésen még lehetne javítani. 

– jelentette ki a köztársasági elnök.

Laptársunk kérdésére válaszolva a köztársasági elnök elmondta, hogy a magyarság mindenhol jelen van a világban.

Államfőként keresem a találkozást a diaszpórában élőkkel, hiszen honfitársaink sok jó ügyért tettek a világban. Bár nem vagyunk nagy és népes ország, idén két új magyar Nobel-díjast ismerhetett meg a világ. Amikor más országok államfőivel találkozom, elbüszkélkedem ezzel is. Ebben a büszkeségben az egész nemzet együtt lehet.

– tette hozzá Novák Katalin. 

A köztársasági elnök meglátogatta a határvadászokat is Bácsszentgyörgyön. 

Ha körbenézünk, mi történik akár csak Európában, milyen békétlenség, zavargások, támadások vannak az utcákon, akkor értékeljük igazán, hogy Magyarország a béke szigete. A magyar családok biztonságban hajthatják álomra a fejüket, és ez azoknak is köszönhető, akik megvédik a magyar határt. A fizikai határvédelmi rendszer, amelyet a migrációs válságot követően épített ki Magyarország, egyértelmű üzenet: ide nem jöhet az, aki nem egyenes úton érkezik. 

– jegyezte meg Novák Katalin, aki szerint mindez a Bács-Kiskunban élőket különösen érinti, ugyanis a magyar–szerb határ leghosszabb szakasza a vármegyéhez tartozik. Az itt élők éppen ezért pedig testközelből tapasztalták meg a migrációs válságot, miközben sokan még most is kétségbe vonják annak létezését. 

Azért is tartottam határszemlét, hogy megköszönjem a határ védelmében szolgálatot teljesítők folyamatos embert próbáló és bátor helyt­állását, amellyel nemcsak Magyarország, de Európa biztonságát is védik. Kiskunhalason részt vettem 99 kadét fogadalomtételén, akiket a honvédség programjában honvédelemre, hazaszeretetre, becsületre, bátorságra, tartásra, rendre nevelnek. Jó látni, hogy egyre több a haza védelmére elhivatott fiatal.

– tette hozzá a köztársasági elnök, aki biztos abban, hogy idővel képesek leszünk megvédeni Magyar­országot a ránk leselkedő fenyegetésekkel szemben.

A kárpátaljai magyarsággal kapcsolatban Novák Katalin elmondta, hogy a kollektív jogokért folyó küzdelmet szívügyének tekinti, ugyanis a határon túli magyar közösségek közül talán ők vannak a legnehezebb helyzetben, ugyanis egy olyan országban élnek, ahol háború dúl, és ahol az elmúlt években jelentősen romlott a nemzeti kisebbségek jogainak helyzete. 

A nemzetközi találkozóimon a kárpátaljai magyarok kérdését szinte mindig felhozom. Sokan akkor hallanak róla először. Zelenszkij elnökkel nyíltan beszéltünk a kárpátaljai magyarság helyzetéről. Várom a megállapodásunk következő lépéseit. Most halványan felcsillant a remény, hogy megtörténnek. Az alkotmányossági, emberi jogi kérdésekben nagy jelentőséggel bíró Velencei Bizottság is világosan leírta, hogy feladata van az ukrán vezetésnek a kisebbségi jogok, így a magyarság jogainak javítása tekintetében. 

– jelentette ki Novák Katalin. 

A demográfia kérdéskörével és a demográfiai fordulattal kapcsolatban a köztársasági elnök elmondta, hogy Magyarország egy évtizedes tudatos építkezés eredményeképpen családpárti fordulatot ért el a jóléti világban talán egyedülálló módon. 

Bács-Kiskun vármegyében lépten-nyomon a családok erejével találkoztam. Családi gazdaságok, vállalkozások, erős közösségek. Tiszaalpáron egy ötgyermekes családot látogattam meg, hogy köszöntsem őket legkisebb gyermekük születése alkalmából. Ők is bizonyítják, hogy a szűkösségben is lehet sokat adni. Ha a felelősségteljes nevelés, a tanulásra, munkára ösztönzés általános, a nehéz helyzetből is van kiút.

– jegyezte meg a politikus, aki szerint Bácsszentgyörgy, a vármegye legkisebb településének példája mutatja, hogy van remény a demográfiai fordulat elérésére. A településen ugyanis tíz éven át nem született egyetlen gyermek sem, ma pedig tizenkét 18 év alatti van a faluban. 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (Fotó: Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.