Pressman Washingtonban tett jelentést

A budapesti amerikai nagykövet magas rangú amerikai kormányzati tisztviselőkkel konzultált, a Hvg.hu szerint újabb szankciók jöhetnek.

2023. 11. 04. 12:30
null
20230715 Budapest 28. Budapest Pride fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: David Pressman budapesti amerikai nagykövet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Pressman november 2–3-án hazalátogatott az USA-ba, hogy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselőkkel konzultáljon az amerikai–magyar kétoldalú kapcsolatokról. Az Egyesült Államok Budapestre akreditált nagykövete megbeszélései során a végrehajtó hatalom rangidős képviselőivel, köztük a kongresszus, a Fehér Ház és a külügyminisztérium vezető tisztségviselőivel is találkozott – tájékoztatott honlapján a nagykövetség.

Washingtonban tett látogatásom során eredményes megbeszéléseket folytattam az európai albizottság elnökével, Keannel és a képviselőház külügyi bizottságának rangidős tagjával, Keatinggel

– számolt be Pressman az útjáról az X-en.

Egyes baloldali sajtóorgánumok már tudni is vélik a találkozó célját. A Hvg.hu szerint hosszú az Orbán-kormány „bűnlajstroma” Washingtonnal szemben. A kritikátlanul csak a brüsszeli és az amerikai demokrata adminisztráció álláspontját ismételgető lap szerint újabb szankciók jöhetnek az USA részéről hazánkkal szemben, aminek az oka, hogy a magyar kormány részéről  „vendégül látták Budapesten a Kínai Kommunista Párt egyik (szankcionált), népirtásban bűnrészes tisztviselőjét, magyar tisztivelő kapott kitüntetést az ex-KGB-ügynök Kirill pátriárkától, Szijjártó keblére ölelte Oroszország külügyminiszterét – és másokat is erre buzdított, mindeközben Kövér beszólt a svédeknek”.

Ami a baloldali lap szerint végképp kiverhette a biztosítékot Washingtonban, az a pekingi Orbán–Putyin találkozó. Emlékezetes, a talákozót követően David Pressman magához rendelte a NATO-tagországok és Svédország budapesti nagyköveteit, ahol „biztonsági kockázatnak ítélték” és rendkívüli ülésen vitatták meg aggályaikat a szerintük egyre jobban elmélyülő magyar–orosz barátsággal kapcsolatban.

 

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta: legutóbb márciusban járt hivatalos úton Washingtonban Dávid Pressman nagykövet, amely után szankciós csomagot jelentett be, aminek következményeként az azóta már az országból kivonult, orosz alapítású, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank több vezetője is felkerült az amerikai szankciós listára.

Borítókép: David Pressman az ide budapesti pride-felvonuláson (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.