Ritka fajok lepték el az egyik hazai tavat, a nílusi lúd a rétisast is megtámadja

Szépnek szépek, csak túl agresszívek.

Forrás: Kemma2023. 11. 22. 8:33
Nile,Goose.,Bird.,The,Egyptian,Goose,Is,A,Member,Of
2389940989 Fotó: Fernando Astasio Avila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem örülnek a természetvédők, hogy Tatán is felbukkantak a nutriák, azaz a dél-amerikai rágcsálók, de van itt egy másik is ügy is, ami figyelmet kíván – írja a Komárom-Esztergom Vármegyei Hírportál.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre azt mondta a lapnak, hogy az Által-ért fenyegető nagyvirágú tóalmával már folynak a harcok. Szabó Máté beszélt arról is, hogy bár ez egy nagyon szép, sárga, apró virágú idegenhonos növény, amely Dél-Amerikából származik, az egész vízfelszínt beborítja,

emiatt teljesen fény és oxigén nélkülivé válhat a terület.

Hozzáfűzte: bár Tata büszke az Öreg-tavon telelő vadludakra, nem mindegyiket látják szívesen.

– A nílusi lúdnak, ahogyan a neve is mondja, a Nílusnál lenne a helye, azonban díszmadárként behozták Európába, és elszaporodott. A kinézetre mutatós madár azonban nagyon agresszív. Tudunk olyan esetről, hogy kivert egy rétisast a fészkéből, majd elfoglalta azt. Ha felbukkannak példányok, a vadásztársasággal egyeztetve próbáljuk megakadályozni a szaporodásukat – magyarázta a természetvédő.

Borítókép: Nílusi lúd (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.