Csaknem megdőlt a magyar árverési rekord Budapesten, Max Planck egy kézirata került kalapács alá

Valaki harmincnégymillió forintot adott Max Planck történelemformáló kéziratáért cserébe, erre pedig a későbbiekben rájön majd a Központi Antikvárium jutaléka is – de hogy az ereklye hogyan került Budapestre Berlinből, arról nincsenek információk.

Forrás: Mandiner2024. 01. 25. 14:09
Forrás: Bundesarchiv, Bild
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis híján megdőlt a hazai árverési rekord, pedig a Budapesten kalapács alá került kézirat csupán 1,6 millió forintról indult adta hírül a Mandiner.

Az árverésen részt vevő sokat látott gyűjtőknek is leesett az álluk, ami a Központi Antikvárium legutóbbi árverésén a 83. tétel ismertetése után következett. Max Planck német fizikus egyoldalas, néhány soros kéziratára 1,6 millió forint volt a kezdő licit. Ennek ellenére licitháború tört ki a papírosért, amelynek a végén egy kisebb panellakás áráért, 34 millió forintért kelt el a kézirat.

Négy éve egy hallatlanul ritka, dedikált Petőfi Sándor-kötetért 36 millió forintot adott valaki ugyancsak a Központi Antikvárium árverésén, ezt az összeget is megközelítette Max Planck pár soros írása.

 

Planck hatása Einsten munkásságára

Az a két ember, aki licitversenybe bonyolódott, tisztában volt a kézirat történelmi jelentőségével. Max Planckról tudni kell, Albert Einstein mellett ő rakta le a modern fizika alapjait. Az ominózus, aláírt, német nyelvű kéziratban pedig a nevéhez fűződő sugárzási törvényt foglalja össze, amelynek lényege, hogy az energia nem folytonos, hanem csak bizonyos adagokban (kvantumokban) adható át, a kéziraton pedig ennek az energiának a várható értékét számszerűsíti. 

Később maga Albert Einstein is épített Planck papírra vetett elméletére, így elmondható, hogy Plancknak alapvető szerepe volt a kvantumelmélet megszületésében

olvasható a cikkben.

Arról nincs információ, hogy a különleges kézirat hogyan került Berlinből Budapestre és merre lappangott több mint száz éven át. A licitháború győztesének nem csak a 34 millió forintot kell kifizetnie, hanem az árverezőház 18,5 százalékos jutalékát is.

Borítókép: Max Planck (Fotó: Bundesarchiv, Bild)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.