Felgyújtott betlehemek, lefejezett Mária-szobor – egyre több a keresztényellenes támadás Magyarországon

Dunavecsén lefejezték a Mária-szobrot, míg Siófokon és Makón a betlehemet rongálták meg. Vajon milyen azoknak az embereknek a lelki világa, akik a karácsonyi időszakban ilyen támadásokat hajtanak végre?

2024. 01. 05. 13:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben gyakorivá váltak a keresztény jelképek elleni támadások. Ahogy arról lapunk beszámolt, mára virradó éjjel egy férfi felgyújtotta a siófoki Fő téren nemrég közel kétmillió forintos pályázati forrásból felállított betlehemet. Lengyel Róbert siófoki polgármester Facebook-bejegyzéséből kiderült, hogy információi szerint egy, az ország másik részéből származó, büntetett előéletű és jelenleg is eljárások alatt álló, egyébként hajléktalan férfi a gyanúsított. Az ellenzéki polgármester közölte, hogy a férfi kiráncigált egy, a faépületben elhelyezett szalmabálát, aztán azt elkezdte a járdán húzni a buszpályaudvar irányába. 

A templom előtt elhaladva, majd a Könnyek Kútjánál bekanyarodva a Millennium Parkba végigvonszolta a bálát, egészen az idén szépen felújított zenepavilonunkig. Aztán a lépcsőkön felhúzta, a szobor elé tette és felgyújtotta. Utána, mint, aki jól végezte a dolgát, visszaballagott a betlehemhez, és azt is lángba borította

– ismertette Lengyel Róbert.

 

Lefejezett Mária-szobor

Még az óév utolsó napján rongálták meg a dunavecsei Mária-szobrot is, amiről a dunavecsei római katolikus egyházközség számolt be a közösségi oldalán. Az írták, hogy az ismeretlen elkövető december 31-én hajnalban, előre megfontolt szándékkal szétverte a Mária-szobor fejét, darabjait megtaposta. A Facebook-bejegyzésben arra is kitértek, hogy a történtek miatt a január 1-jére meghirdetett szoborszentelés elmarad, hétfő délután gyertyagyújtást tartottak a helyszínen, a dunavecsei körforgalomnál.

Az esetre reagálva a Magyar Ateista Társaság (Matt) a Facebook-oldalán provokatív módon azt firtatta: „Miért provokálja egy agresszív kisebbség a többséget azzal, hogy vallási szimbólumokkal foglalják el a köztereket?” 

Ugyanakkor korábban is történt már hasonló eset Dunavecsén, amikor 2023 májusában a felismerhetetlenségig verték szét a nem sokkal korábban felállított Béke királynője szobrot, amelynek megalkotását Dunavecse plébánosa, Bese Gergő atya a saját pénzéből finanszírozta, hálából tízéves papi szolgálatáért. Akkor csak a szobor keze maradt épen.

 

Az egyik legszebb magyar betlehemet is megrongálták

Óriási felháborodást váltott ki, hogy még decemberben valaki megrongálta a makói főtéren, a szökőkúttól nem messze felállított betlehemet. A rongálásról közzétett fotókon látható, hogy a szoboregyüttes figuráit miképpen tették tönkre – a kis Jézust például darabokra törték, a három király egyikének a fejét szakították le, de az állatokat sem kímélték. Megjegyzendő, hogy 2020-ban a makói alkotást az ország legszebb betlehemévé választották.

 

Borítókép: A megrongált dunavecsei Mária-szobor (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.