Lánczi Tamás: Meg kell akadályozni, hogy külföldről befolyásolják a választásokat + videó

A Szuverenitásvédelmi Hivatal feladatait összegezte a leendő elnök.

2024. 01. 02. 10:39
Lánczi Tamás az MTVA stúdiójában Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szuverenitásvédelmi törvény alkotmányos önazonosságként hivatkozik a szuverenitás fogalmára, ami a mindennapok nyelvén azt jelenti, hogy az ország gazdasági, kulturális, kommunikációs, politikai önazonosságát és függetlenségét kell védeni, és ehhez a törvény rendel bizonyos eszközöket – fogalmazott a közszolgálati televízió adásában Lánczi Tamás politikai elemző, az MTVA online igazgatója, akit a miniszterelnök felkért az újonnan létrejövő Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének. Mint mondta, a hivatal nem nyomozó hatóság és nem alkalmaz szankciót, hanem elemzéseket végez, vizsgálatokat folytat, együttműködik más állami szervekkel, és ha visszaéléseket tapasztal, akkor ezeket nyilvánosságra hozza és jelzi az adott szervnek.

A törvény világosan fogalmaz: ha valaki külföldről fogad el pénzt, akkor az három év szabadságvesztéssel lesz büntethető. Azonban ezt a büntetést nem a hivatal fogja kiszabni, mivel erre vannak megfelelő állami szervek

– tette hozzá. Lánczi Tamás leszögezte: meg kell akadályozni, hogy a 2022-es hasonló visszaélések ismét előforduljanak Magyarországon. Felhívta a figyelmet, hogy a fő feladat, hogy az európai parlamenti és az önkormányzati választások tisztasága felett őrködjenek.

A szuverenitásnak számos más aspektusa van, ami szintén védelemre jogosult. Ezekkel is foglalkoznia kell a hivatalnak

– szögezte le.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió korábban többször beleszólt olyan ügyekbe, amelyek tagállami hatáskörbe tartoznak, Lánczi Tamás elmondta: ha az Európai Bizottság vagy bármely más uniós szerv megpróbál túlterjeszkedni a hatáskörén és csorbítani Magyarország szuverenitását, akkor az is vizsgálat tárgya lehet.

Az idei európai parlamenti választások kapcsán a szakértő rögzítette: a választás a szuverenista erők és a nyílt társadalom hívei között zajló küzdelem lesz. Szót ejtett róla, hogy a globalizmus jelentette kihívásra két válasz fogalmazódik meg: az egyik, amit Magyarország is képvisel, a hagyományos, nemzetállami, szuverenista válasz, míg a másik, amikor a globalizmusra szélsőbaloldali válasz érkezik. Lánczi Tamás arra számít, hogy a jövőben polarizálódni fognak az erőviszonyok.

Lánczi Tamás nyilatkozott a Kossuth rádió reggeli műsorában is, ahol hangsúlyozta: a hivatal létrehozásával kapcsolatban Brüsszelből aggódó „hangok” jöttek, ezeken „az aggodalomba burkolt támadásokon” azonban nem lehet csodálkozni, mivel ott mindig is voltak olyan szereplők, akik megpróbáltak túlterjeszkedni a hatáskörükön és bele akartak avatkozni a magyar alkotmányos életbe.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal leendő elnöke a magyar modellt a romániai dezinformációellenes hivatalhoz vagy az Európai Unió Brüsszelben működő, az unión kívülről érkező befolyásolási kísérleteket kiszűrő hivatalához hasonlította. Ilyen jellegű, a nemzeti, a gazdasági vagy elsősorban a nagyvállalati érdekeket védő, külföldi gazdasági befolyás elleni szabályozási rendszert Nagy-Britannia és Franciaország is létrehozott már – tette hozzá.

Minden állam, amelyik racionálisan jár el, foggal-körömmel védi a szuverenitását

– mutatott rá Lánczi Tamás.

Borítókép: Lánczi Tamás (Forrás: MTVA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.