SMA-szűrés: lezárult a pilot program, a döntés-előkészítő javaslat véglegesítése zajlik

A kormány tavaly hatmilliárd forintot költött a gyógyszeres terápiákra.

2024. 01. 29. 7:08
Borítókép: Zente, aki elsőként kapta meg a hétszázmillió forint értékű génterápiás gyógyszert (Fotó forrása: Youtube/Bethesda Gyermekkórház)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly hatmilliárd forintot fordított az SMA-betegek gyógyszeres terápiájára a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, jelenleg pedig – a 2023. december 31-én zárult pilot program tapasztalatait összesítve – egy döntés-előkészítő javaslat véglegesítése zajlik – tudatta a Belügyminisztérium az újszülöttkori SMA-szűrés folytatásáról. A tárca az Index megkeresésére közölte: 

a kutatási mintaprogram célja a szűrési módszer beállítása és a referenciatartományok pontos meghatározása volt, az eljárás megfelelőségének értékelésével. 

A program során gyűjtött információk, adatok segítik a szűrőprogrammal kapcsolatos szakpolitikai döntéshozatalt is, tekintettel arra, hogy azt is vizsgálni kell, hogy a szűrővizsgálatokra vonatkozó követelmények teljesültek-e – tájékoztatott a tárca. Hozzátették, a biológiai minták értékelése a pilot program során folyamatosan megtörtént, most tehát nem ezek értékeléséről van szó. 

Az SMA-szűrővizsgálat kötelező újszülöttkori szűrővizsgálatok közé történő felvételéről akkor születhet szakmailag megalapozott döntés, ha a program végleges eredményei és azok értékelése már megtörtént

 – írták levelükben, amiben a tárca is kiemelte, hogy az SMA nem fogantatáskor kialakuló, hanem örökletes genetikai betegség. 

Hozzátették: a korán diagnosztizált és kezelésbe vett esetekkel ellentétben ha a megszületett csecsemőnél kialakulnak a tüneteket jelentő mozgásfejlődési zavarok, a tünetek súlyosságától függően a kezelés ellenére sem várható már komoly mértékű állapotjavulás. 

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára nemrégiben a gerincet érintő izomsorvadás ingyenes szűrővizsgálatáról azt mondta, az eredmények kiértékelése után akár a társadalombiztosításba is befogadhatják. – Az elmúlt két évben lezajlott ingyenes szűrővizsgálatra, ami egy úgynevezett pilot program része volt, négszázmillió forintot fordított a kormány – számolt be Takács Péter, aki kiemelte: jelenleg a kiértékelés szakaszában vannak, és 

ha az a szakmai következtetés, hogy a szűrést fenn kell tartani, akkor azt mielőbb be kell fogadni a társadalombiztosításba.

Megjegyezte: már intézkedett arról, hogy az úgynevezett kódkarbantartó szakmai bizottság soron kívül foglalkozzon a témával. A részleteket ismertetve elmondta: az adatok alapján elsősorban azt vizsgálják, hogy az egész populációt kell szűrni a betegségre vagy célzottan egy kockázati csoportra kell koncentrálni a vizsgálatokat. 

Az újszülöttek ingyenes SMA-szűrésének szüneteltetéséről 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón kijelentette, ez átmeneti helyzet, helytelennek tartja, és bízik benne, hogy olyan döntést hoz a kormány, amely azt visszaállítja.


Borítókép: Zente, aki elsőként kapta meg a hétszázmillió forint értékű génterápiás gyógyszert (Forrás: YouTube/Bethesda Gyermekkórház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.