Új tornatermet avattak Budapesten

– Kiemelt területként fejlesztjük az oktatást – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

2024. 01. 25. 16:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Új tornaterem avatása a budapesti Baár-Madas Gimnáziumban. Kiemelt területként fejlesztjük az oktatást – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-bejegyzésében. A kormány csaknem 3 milliárddal támogatta a megépülését.

Új tornatermet avattak a Baár-Madas Gimnáziumban, Budapesten (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

A Baár–Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon egy budapesti nevelési intézmény, fenntartója a Dunamelléki Református Egyházkerület.

Az 1890-es években Darányi Ignác református egyházkerületi főgondnok azon fáradozott, hogy Budapesten is legyen református leánynevelő intézet. Biztatására Baár János jómódú pesti polgár és Madas Károly földbirtokos is alapítványt tett e célra.

Mindketten kikötötték, hogy a létesülő intézménynek viselnie kell a nevüket. Külön-külön mindkét adomány kevésnek bizonyult, így az egyesített összegből született meg 1907-ben a Baár–Madas Református Leánynevelő Intézet.

Az iskola először egy budai első kerületi villát, majd a Vérmező sarkán egy iskolát bérelt. A jelenlegi épület 1929-ben készült a Rózsadomb nyugati lejtőjén Medgyaszay István tervei szerint, szecessziós stílusban. A második világháború alatt jelentősen megrongálódott. Az intézmény először felsőbb leányiskola és internátus volt, az első világháború alatt vált érettségit is adó líceummá, majd a 20-as években gimnáziummá.

1945-ben, az általános iskolák megszervezése idején a Baár–Madas is megkezdte az alsó négy évfolyam kiépítését.

1948-ban a teljes általános iskolai részleget államosították, csak a felső négy évfolyam – mint négy évfolyamos gimnázium – maradt az egyház kezén, Budapesti Református Kollégium Gimnáziumának Leánytagozata néven.

1952 júniusában a Debreceni Református Kollégium kivételével az összes református iskolát államosították.

Az épületben egy általános iskolát és egy óvónőképző intézetet követően 1990-ig a Móricz Zsigmond Gimnázium működött.

1954-től 1968-ig egy Kodály Zoltán által indított ének-zenei általános iskolai is itt működött.

1989-ben engedélyezte a kormány az iskola újjászervezését, s 1990 szeptemberében elkezdődött az első új tanév Budapesti Református Gimnázium néven, mint a Baár–Madas és a Lónyay utcai Református Gimnázium jogutóda. Ettől kezdve koedukált iskolaként működött.

A teljes épületet csak 1993-ban kapta vissza az iskola, amikor a Móricz Zsigmond Gimnázium átköltözött a II. kerület Törökvész út 48–54. alatti épületbe. Újraindult a Lónyay utcai Református Gimnázium is, ettől kezdve az iskola neve Budapesti Baár–Madas Református Gimnázium lett. 1996. október 24-én az igazgatótanács a budapesti gyülekezetek kezdeményezésére és az egyházkerület jóváhagyásával határozatot hozott az 1997. szeptember 1-jén induló Baár–Madas Református Gimnázium és Általános Iskola megalapításáról.

Borítókép forrása: Varga Mihály Facebook-oldala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.