Hódot filmeztek le a paksi atomerőműnél + videó

A hódot az erőmű övcsatornájánál kapták lencsevégre.

Forrás: TEOL2024. 02. 02. 18:16
null
Kismaros, 2018. november 21. Szabadon engedett mentett hód Kismaros mellett a Duna partján 2018. november 21-én. A fiatal állatot három és fél héttel ezelõtt találták legyengült állapotban, majd a Fõvárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentõhelyén infúziót, vitaminokat, antibiotikumot és K-vitamint kapott. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hódot kaptak lencsevégre a paksi atomerőmű övcsatornájánál, a felvételt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tette közzé a közösségi oldalán – hívta fel a figyelmet a TEOL. A természetes vizes élőhelyek kialakításának egyik legmeghatározóbb szereplője és kivitelezője az eurázsiai hód (Castor fiber). Talán a Duna magas vízállásának vagy egy új terület utáni kutatásnak köszönhetően került a hód a Paksi Atomerőmű övcsatornájába, ahol sikerült nappal lefilmezni – latolgatja az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a közösségi oldalán.

Magyarország hódállománya a XIX. század közepére a vadászat miatt kipusztult, a faj Magyarországra való visszatérése a XX. század végén, 1991 körül kezdődött, az első példányok spontán módon érkeztek a Szigetközbe, Ausztria irányából. 

Magyarországon 1996 és 2008 között zajlott visszatelepítési program, amely főként a Duna–Dráva területeit, a Hanság területét és a Tisza több szakaszát, illetve a tapolcafői kiskerteket érintette. A hódok ma Magyarország minden folyóján és számos térségben az alkalmas vízfolyások döntő többségén is jelen vannak. – A jelenlegi állomány kialakulásában a magyarországi visszatelepítések mellett az Ausztria és Horvátország irányából történő spontán terjedés is kiemelten fontos szerepet játszott – írja a portál.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.