Hornung Ágnes: Magyarország család- és házasságbarát ország

– A kormány a jövőben is arra törekszik, hogy elhárítson minden nehézséget azok elől, akik családban szeretnének élni – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Hornung Ágnes leszögezte: Magyarország kormánya 2010-ben a családok támogatása mellett kötelezte el magát.

Forrás: MTI2024. 02. 15. 13:28
HORNUNG Ágnes
Budapest, 2024. február 13. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelõs államtitkára beszél a csok plusz támogatásról tartott sajtótájékoztatón a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2024. február 13-án. A bevezetéstõl számított kicsit több mint egy hónap alatt meghaladta az ezret a csok pluszt igénylõk száma. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jövőt a magyar családok írják, erre az életközösségre támaszkodik Magyarország évszázadok óta – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Család és kapcsolódások című konferencián.

Hornung Ágnes hangsúlyozta: olyan támogatási rendszer jött létre a párok, házasodni vágyok, házasok és a gyermeket vállalók számára, amely minden életkorban igyekszik választ adni a felmerülő problémákra.

Magyarország család- és házasságbarát ország

 – jelentette ki az államtitkár. Mint mondta, az Európát sújtó nehéz gazdasági helyzet ellenére a kormány minden eddigieknél nagyobb mértékben támogatja az otthonteremtést, biztosítja „Európa legnagyobb otthonteremtési programját”.

A részleteket ismertetve közölte, hogy január elsejétől bevezették a csok pluszt, a kölcsönt a párok legfeljebb három százalékos kamattal igényelhetik. A támogatás, amely az első közös otthon megszerzéséhez vagy lakóingatlan bővítéséhez is felhasználható, 

akkor vehető igénybe, ha a házaspár további gyermeket vállal, de a kölcsönösszeg nagyságába beleszámíthatnak a már meglévő gyermekek is

 – mondta.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az ötezer fő alatti településeken a csok plusz mellé a gyermeket tervező párok a falusi csokot is igénybe vehetik. Hozzátette: a falusi csokot vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtják. Az első házasoknak továbbra is jár adókedvezmény és a kormány 2024-től megemelte a babaváró összegét – sorolta az államtitkár. Megjegyezte:

folyamatosan bővítik a bölcsődei férőhelyeket, hogy a karrier és a családépítés ne zárja ki egymást.

A házasság hete alkalmából rendezett konferencián Hornung Ágnes szólt arról is, hogy egyre népszerűbb a házasság intézménye. Mint mondta, 2022-ben a gyermekek 75 százalékának éltek házasságban a szülei. 30 év felett jelentősen megugrik a házasságban élők aránya. 30-34 év között a magyarok 43 százaléka, 35–39 év között pedig már csaknem 50 százaléka él házasságban – ismertette a statisztikai adatokat Hornung Ágnes.

A válásokkal kapcsolatban elmondta, hogy míg 2010-ben minden második házasság válással végződött, addig ma már csak minden harmadik. Ez azt jelenti, hogy a házasságok jóval stabilabbak, mint 2010-ben – értékelt. Az államtitkár szerint a házasság és a család az egyik legjobb egészségvédő faktor, amely hozzájárul a testi, lelki és szellemi egészség megőrzéséhez is.

Ujváry András, a konferenciát szervező Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom társelnöke nyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a házasságkötés ideje egyre inkább kitolódik. 

Mint mondta, ez a jelenség – kutatások szerint – a fiatalok késői pszichoszociális érettségével magyarázható. A civil szervezet ezért a jövőben a középiskolai tanároknak közösségszervezői oktatást szervez majd, míg az egyetemeken önismereti csoportokat szeretnének indítani.

Engler Ágnes, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy kutatásaik szerint a fiatalok 89 százaléka gondolkodik házasságban. Elmondta azt is, hogy 2010–2021 között megduplázódott a házasságok száma, és nőtt a házasságok időtartama is. Ez azt jelenti – tette hozzá –, hogy egyre kevesebb kiskorú gyermeket érint a szülők válása.

Borítókép: Hornung Ágnes (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.