Házasság hete: a katolikus párok között kevesebb a válás

Február 18-án, vasárnap zárul az idei házasság hete rendezvénysorozat. Minden évben egy héten keresztül számos országban szerveznek eseményeket, hogy felhívják a figyelmet a házasság és a család fontosságára. Mátraverebély-Szentkúton nemcsak ebben az időszakban, hanem egész évben foglaltak az esküvői időpontok, egyedülállók és párok is szívesen keresik fel a kegyhelyet lelki iránymutatást kérve.

2024. 02. 14. 5:10
Lugas házasság
Forrás: Szentkut.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mátra és a Cserhát ölelésében fekvő Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely nemcsak ferencesek által vezetett római katolikus búcsújáróhely, de turistalátványosság és kedvelt esküvőhelyszín is. A legenda szerint egy néma pásztorfiúnak jelent meg itt Szűz Mária egy tölgyfánál, és felszólította, hogy ásson a fa tövében, majd igyon az ott fakadó forrás vizéből. A fiú meggyógyult némaságából, a kút vizéhez pedig már a XIII. század óta zarándokolnak a testi-lelki bajaikra gyógyírt keresők. A XV. század óta Magyarország egyik leglátogatottabb kegyhelyén a történelem viharai (mint a törökdúlás vagy a totalitárius rendszerek) ugyan visszavetették a zarándoklatokat, de a XXI. századra ismét több százezren keresik fel.

lugas
házasság hete
Forrás: Szentkút.hu

A hely különleges hangulata a csenddel, a nyugalommal és a természet közelségével a nem gyakorló híveket is megszólítja. A barokksárga kegytemplom és környéke 2015-ben újult meg, az új zarándokszállásokkal, fogadóépülettel és éttermekkel a helyszínen egyszerre tartható meg a polgári és az egyházi szertartás, illetve a lakodalom is. A sikert jelzi, hogy egy évre előre le vannak foglalva az időpontok. Aki igazán különlegesre vágyik, az téli esküvőben gondolkozik, amelynek nagy hagyománya van Szentkúton. Vica és Viktor például hat éve, február 3-án kötöttek házasságot, amely Vica szerint élete legszebb napja volt. A házaspár úgy véli, a téli esküvő nagy előnye, hogy nem kell aggódni az időjárás miatt, hiszen biztosan hideg van.

– Különlegessé teszi a nagy napot a téli időszak. Az esküvőnkön havazott, amit soha nem fogunk elfelejteni, a násznép is emlegeti, milyen varázslatos és szikrázó volt a hótól, mint egy téli álom. Menyasszonyként hókirálynőnek érezhettem magam – meséli Vica.

 

Házasság hete: a szentségi házasság többet ad a katolikusok szerint

A hasonló sikertörténetek gyakorta kerülnek elő az idén február 11. és 18. között megrendezett házasság hete rendezvénysorozaton. Magyarországon 2008 óta szerveznek eseményeket, de a szerelmesek napjához kapcsolódóan minden évben egy héten keresztül számos országban hívják fel a figyelmet a házasság és a család fontosságára. A programok gyakorlati példamutatásokkal, tudományos eredményekkel, bibliai és erkölcsi érvekkel mutatják a házasság értékét.

– Isten házasságon való áldása jelenti azt, hogy a Jóisten, a Szűzanya, az összes szent és az angyalok mind a pár mögött állnak, segítik őket, erőt adnak nekik a számtalan problémában, amely egy házasságban előfordulhat. A különbség a szentségi és a nem szentségi házasság között, hogy segítséggel vagy anélkül kell a házaspárnak élnie – fogalmaz Orosz Lóránt ferences szerzetes, a kegyhely igazgatója.

A szentségi házasság feltétele, hogy mindkét fél meg legyen keresztelve, tehát – ezt sokan félreértik – nem elég kizárólag a templomi esküvő. Engedéllyel akkor is lehet a házasulandóknak templomi esküvőjük, ha csak egyikük keresztény, de a katolikus hit szerint a szentségi házasság többet ad.

– Az ember saját életében is pluszt nyújt a hit. Isten áldása a házasságon erőforrás, bizalom Isten, a teremtett világ, saját maga és mások felé. Az embert gyökeresen megváltoztatja, hogy hisz vagy sem. Sokan vannak, akik azt mondják, hogy „én tulajdonképpen hiszek, de azért annyira nem vagy csak egy kicsit”. A nagy váltás azonban nem a nagyon vagy a kicsi között van, hanem hogy egyáltalán hisz vagy nem az illető – vallja Lóránt atya, felhíva a figyelmet, hogy a gyakorló hívő házaspárok között ritkább a válás is.

A katolikus hit szerint a házasság két ember szövetsége, amelyet Isten megáld. Az esküvőn a holtomiglan-holtodiglant sokan hallják, és ennek hozzáadott értéke van. A szerzetes szerint a mai világban nem divat tűrni, pedig ebben segíthet a hit. Tény, hogy a nagy- és dédszülői generációban szinte elképzelhetetlen volt, hogy a pár egyik tagja elmenjen. A válásra Magyarországon 1894 óta van törvényes lehetőség, és csak a II. világháború után vált tömeges jelenséggé, előtte a magasabb osztályokban akadt néhány példa rá.

– A keresztény hit előnye, hogy általa értelmet nyerhet a szenvedés, a házasságban megélt is, mivel Krisztusé megváltó szenvedés volt. A nem hívő ember számára ez sehova nem vezető zsákutca, amiből minél hamarabb, minden áron szabadulni kell. Akik hisznek, a hitükből erőt merítenek házasságuk megőrzése és megújítása érdekében, ha hitük rendszeres és táplált, tehát naponta imádkoznak, vasárnap szentmisén vesznek részt, áldoznak és két-három havonta gyónnak. Ha ez megvan, akkor meghallható, Isten hogyan akar vezetni az életben – teszi hozzá Lóránt atya.

 

Budapesten és vidéken is vannak házasságot támogató mentálhigiénés csoportok

A házasságon belül fordulnak elő krízisek, ezek megoldása az adott eset súlyosságától függ. A katolikus hit szerint azonban a hívő ember olyan erőforrásokat kap, a megbocsátást vagy a kegyelmet, amelyekre hosszú távon is támaszkodni lehet. Ha a felek felismerik a krízist, és szeretnének tenni a házasság fennmaradásáért, akkor számos segítséget kaphatnak. Budapesten és vidéken is működnek mentálhigiénés csoportok, kurzusok, ahol a felkészült szakemberek a házasság megmentésén dolgoznak, nem az abból való minél gyorsabb kilépésen.

– Vannak csodák, hiszen a Jóisten mindenható, így neki egy krízisben lévő házasság nem jelent akadályt. Előfordul persze, amikor minden törekvés ellenére tönkremegy a kapcsolat, de nagyrészt a feleken múlik a végkifejlet, hogy mit tesznek és mit nem. Az egyháznál van lehetőség az életközösség ideiglenes megszüntetésére, amely előtt a házastársaknak meg kell próbálniuk megbocsátani egymásnak. Ha ez sikertelen, és az egyik fél a másik vagy a gyerekek számára olyan fizikai vagy pszichés tehertételt, bántalmazást jelent, amit nem tud vagy tudnak elviselni, akkor lehetséges az életközösség megszakítása. Ám a házasság fennmarad, tehát nem lehet újra férjhez menni vagy megnősülni – hívja fel a figyelmet az atya.

Az esküvők mellett a keresztelők szintén gyakoriak, de különféle lelkigyakorlatokat is szerveznek. Ezek az isteni mindenhatóság, gyógyítás köré épülnek, hogy az egyedülálló párt találhat, ha sikerül feloldania a korábbi sikertelenségek okozta görcsöket, a gyerekre vágyók áldást kaphatnak vagy megtanulhatják, hogy házasságuk gyerektelenül is teljes, az elváltakban pedig beszélgetéssel, imával oldják a vádat és a haragot, hogy meglegyen a továbblépés lehetősége.

 

Borítókép: Téli esküvő Mátraverebély-Szentkúton (Forrás: Szentkűt.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.