Lemondott Balog Zoltán

A püspök szerint az egyház egysége fontosabb, minthogy azt engedje szétverni.

Forrás: Református2024. 02. 16. 17:31
veczan09
20231015 Miskolc A vasárnapi ünnepi istentisztelet a 29. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó záróalkalma is volt egyben. Két napos rendezvénysorozattal ünnepelt a házigazda Miskolc-Belvárosi Református Egyházközség a számos értékes kulturális programnak is helyet adó 20 éves Nyilas Misi Házat. Fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Képen: Balog Zoltán dunamelléki püspök Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán református püspök a február 16-ai Zsinat értekezletén lemondott lelkészi elnöki tisztségéről – adta hírül a reformatus.hu

Hozzáfűzik, a Magyarországi Református Egyház törvényei szerint a lemondás a következő Zsinat döntésével válik hatályossá. A pénteki értekezleten nem volt szavazás Balog sorsáról. Tájékoztattak arról is, hogy 

a soron következő zsinati ülésig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnöke ügyvezetőként látja el az elnöki teendőket. 

Balog Zoltán a továbbiakban püspök marad az egyháznál. A portálon közzétett videóban a református püspök azért imádkozott, hogy legyen ereje lemondani a pozíciójáról. Úgy fogalmazott:

„Én ahhoz kérem az erőt, hogy le tudjak mondani arról a megbízatásról, melyet egyházad, a Magyarországi Református Egyház népének megbízatásából, a mi választott tisztségviselőink rám ruháztak. Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ez ne menekülésből történjen. Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ne politikai megrendelésre, ne képmutató, külső nyomásgyakorlásra történjen. Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ne egyházunkba férkőzött hatalomra vágyó emberek kényszerítésére történjen. Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ne számításból történjen” – fogalmazott Balog Zoltán.

Az ima további részében elég sok dologért bocsánatot kér, de azt mondja, azért nem kér bocsánatot, hogy kegyelmet kért egy általa ártatlannak hitt embernek. Azzal folytatta:

„Bocsáss meg, hogy nem voltam elég éber és körültekintő, s nem láttam, milyen veszélyek leselkednek ebben a kegyelmi ügyben országunkra, nemzetünkre, egyházunkra, köztársasági elnökünkre. Bocsáss meg, ha a gyermekbántalmazás áldozatai azt érezhették, hogy magukra maradnak, nemcsak most, hanem annyiszor az életben. Védd őket akkor is, amikor mi ezt elmulasztjuk!”– kérte a püspök.

Úgy véli azonban, hogy a lemondása nem fogja megoldani a helyzetet. 

„Súlyos politikai hibát vétettem, de kegyelmi ügyben. Kegyelmet kértem. Kegyelmet akartam valakinek. És ha ezért most el kell mennem, nehogy azt higgyétek, hogy az megoldás lesz. Dehogy lesz. Harc lesz. Ezután is harc lesz. Mint ahogy mindig is harc volt” – fűzte hozzá és kijelentette azt is, hogy

 az egyház egysége fontosabb, minthogy azt engedje szétverni.

 „De ne féljetek! Ne legyenek illúzióitok! Továbbra is harcolni fogok. Ez a dolgom. Erre tettem esküt. Harcolni fogok” – szögezte le és a jelenlévőket is arra kérte, hogy a Lélek fegyvereivel harcoljanak, hogy meg tudjanak állni ebben a próbatételben.

Novák Katalin múlt hét szombaton jelentette be a lemondását, miután saját megfogalmazása szerint hozott egy olyan kegyelmi döntést, amely sokakban békétlenséget és értetlenséget váltott ki. Ezt követően Varga Judit bejelentette, hogy visszavonul a közélettől. 

Kedden Balog Zoltán – aki Novák Katalin 15 fős tanácsadói testületének is tagja volt – arról tájékoztatott, hogy az előzetes vélemények alapján egyetértett azzal, hogy K. Endre kegyelmet kapjon. „Tévedtem és hibáztam. Akitől ezért bocsánatot kell kérnem, attól bocsánatot kértem és kérek. Döntést nem hoztam, a pedofília bűnének egyértelmű elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát és nem is fogja” – mondta ezt akkor, azonban akkor nem mondott le a lelkészi elnöki tisztségéről, azt csak most, péntek déltán jelentette be. 

Borítókép: Balog Zoltán (Fotó: Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.