Varju László ellen komoly lépéseket kezdeményez Tényi István

Tényi István közérdekű bejelentést intézett Kövér László házelnökhöz, amelyben indítványozta, hogy a jogerősen, többek között választási csalás és testi sértés miatt is elítélt Varju László ellen induljon mentelmi bizottsági eljárás, valamint a DK-s politikust fosszák meg mandátumától is.

2024. 02. 24. 17:18
Borítókép: Varju László és Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Soós Lajos)
Borítókép: Varju László és Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Soós Lajos)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bűnösnek nyilvánították Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselőjét testi sértés bűntettében, ami ellen az elítélt fellebbezett. Erre azért volt joga, mert ez az ítélet eltért az első fokú bíróság által hozott ítélettől. A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság többi döntését helybenhagyta. Ez azt jelenti, hogy a másodfokú testület elítélte Varjut garázdaság, a választás rendje elleni bűncselekmény és testi sértés miatt is” – írta a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez szombaton intézett levelében. 

Tényi emlékeztetett: indokolásában a tanácsvezető bíró kifejtette, a képviselőnek nem volt joga bemenni a közszolgálati televízió stúdiójába, fellépését a televízió székházában provokatívnak és támadónak nevezte. Az országgyűlési képviselőt három vádpontban találta bűnösnek a másodfokú bíróság, ebből két pontban jogerős az ítélet. A két jogerős pontból az egyik, a választás rendje elleni bűncselekmény minősül bűntettnek (a garázdaság csak vétség).

Végül Tényi István komoly lépésekre szólította fel az Országgyűlést:

„Az országgyűlési törvény alapján – ha a képviselő nem mond le mandátumáról – az Országgyűlésnek kell kimondania az elítélt képviselő összeférhetetlenségét. Kérem, hogy az Ogytv. 91. § (2) bekezdése, továbbá a házszabályi rendelkezések (HHSZ) 149. § (5) és (7) bekezdése alapján az összeférhetetlenség vizsgálata érdekében terjesszen elő képviselői indítványt a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottságnak. Az Országgyűlés a mentelmi bizottság véleményének kikérését követően szavazhat arról, hogy kimondja az összeférhetetlenséget.”

 

Borítókép: Varju László és Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.