A „Vaskupola” radarja tűnt fel a Kup feletti dombon

Már látható a Magyar Honvédség új, csúcstechnikát képviselő izraeli ELM–2084 mobil radarja.

2024. 03. 27. 7:34
ELM-2084 típusú mobil réskitöltő radar Kup község mellett Fotó: Balogh Ákos Forrás: LHSN.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szó szoros értelmében látóhatáron van a Magyar Honvédség új, izraeli, ELM–2084 típusú mobil réskitöltő radarja Kup település mellett, ahol a fás, dimbes-dombos panorámát szokatlan formájú új berendezés képe töri meg – számolt be az LHSN.hu a Facebook-oldalán.

A lap írása szerint a látottak alapján megérkezett az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ radarszázadához az új berendezés, melyből tizenegy darabot vásárolt a honvédség a Honvédelmi és haderőfejlesztési programban.

A Honvédelmi Minisztérium az új radarok megérkezése kapcsán később tájékoztatni fog.

A Kup község mellett működő századnál szolgál az egyik korszerű radarberendezés. Fotó: LHSN.hu/Balogh Ákos

Mint azt a Magyar Nemzet korábban már megírta, az ELM–2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítőradarok beszerzéséről a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési programban még 2020 decemberében írta alá a szerződést Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka és Sté­phane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója. Az izraeli IAI ELTA cég „aktív fázisvezérelt” radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség a régi szovjet P–37, PRV–17 és SZT–68U típusú rádiólokátorait váltják le.
A lokátorok beszerzése mellett ipari együttműködésről is megállapodott a két fél. 

A tervek szerint a haditechnikai eszközök egyes részegységeinek gyártása és komplett végszerelésük Magyarországon, a honvédség légvédelmi rendszerekre specia­lizált üzemében, Nyírteleken valósul meg. 

Az új izraeli lokátorok rendszerintegrációját a magyar haderőfejlesztéshez sok szálon kötődő német hadiipari konszern, a Rheinmetall kanadai leányvállalata végzi, aminek oka, hogy a NATO-szövetséges észak-amerikai országban már hadrendben áll az IAI ELTA berendezése.
A szaksajtóban elérhető források szerint a hazánk által megrendelt ELM–2084 úgynevezett multimissziós, mobil radar. A gyártó által nyilvánosságra hozott ismertető szerint a radar a legmodernebb, úgynevezett fázisvezérelt antennával, akár több sugárnyaláb-együttes alkalmazásával biztosítja a háromdimenziós, valós idejű légi helyzetkép rendelkezésre állását bonyolult körülmények, az ellenség aktív és passzív elektronikai zavarása esetén is. 

A lokátor képes a folyamatos légi felderítésre 360 fokos, körkörös lefedettséget biztosítva, 470 kilométer maximális felderítési távolsággal, egyszerre akár 1100 légi cél adatait feldolgozva. 

Meglévő és szükség esetén további integrálható adatkapcsolati rendszerei segítségével képes különböző rakétavédelmi, légvédelmi rendszerek elfogóinak irányítására.

Tüzérségi felderítőradarként alkalmazva az ELM–2084 120 fokos lefedettség mellett száz kilométer távolságig képes a különböző gránátok, tüzérségi lövedékek, rakéták becsapódási pontjának meghatározására, valamint az indítás helyének azonosítására is. 

Képes percenként kétszáz célt követni, és szükség szerint a saját tüzérség válaszcsapásainak irányításában is alkalmazható. A radar akár 33 kilométer magasan lévő célok felderítését is biztosítja folyamatos légi felderítés esetén. A terepjáró járműre telepíthető eszköz légi úton is szállítható.
Az ELM–2084 rendszeresítése mellett térségünkben a cseh és a szlovák hadsereg döntött. Izrael – amely a Vaskupola-rendszerben is alkalmazza – mellett többek között Kanada, Szingapúr, Finnország, Vietnám és India is alkalmazza a korszerű felderítő és célkövető eszközt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.