Évekkel nőtt a várható élettartam Magyarországon

Rétvári Bence szerint a sikerhez nagyban hozzájárult az is, hogy az ország jól használta fel az európai uniós forrásokat.

Forrás: MTI2024. 03. 19. 22:29
RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A gyógyító és betegséget megelőző programok eredményeként három évvel nőtt a magyar emberek egészségben eltöltött várható éveinek száma – jelentette ki a Belügyminisztérium politikai államtitkára. Rétvári Bence az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) záróeseményének sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:

a fejlesztések meghozták eredményeiket, a magyar emberek tovább élnek egészségben és tovább is élnek.

Az államtitkár szerint a sikerhez nagyban hozzájárult, hogy Magyarország jól tudta felhasználni az európai uniós forrásokat, ugyanis a programokat a 2014–2020-as időszakban uniós és nagyobb részben magyar költségvetési források felhasználásával valósították meg.

Felidézte: egy évtizeddel ezelőtt Magyarország ebben a tekintetben a 21. volt az EU tagállamok között, most a 14. Másfél évvel emelkedett a várható élettartam is. A politikus beszámolója szerint egymillió új munkahely jött létre, és ezzel 

jelentősen csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma, az arányuk konkrétan megfeleződött

– húzta alá Rétvári Bence. Külön hangsúlyozta, a 18 év alattiak esetében is megfeleződött a szegénységben élők száma. Mint mondta, amíg európai uniós szinten 31 százalékos volt a csökkenés, addig Magyarországon 49 százalék.

A hátrányos helyzetű 0 és 3 év közötti gyermekeket az uniós forrásból finanszírozott RSZTOP-programokkal segítette a kormány – mondta. Hozzátette, hogy 3 és 18 éves kor között a hazai költségvetésből 31 milliárd forintról 100 milliárd forint fölé emelték a szociális étkeztetésre fordítható forrásokat. Ezzel a 3 év feletti gyerekeknek is biztosította a kormány a rendszeres étkeztetést tanítási időszakban és azon kívül is.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.